Hyvät, pahat ja harmaat – Sicarion maailma ei ole mustavalkoinen

18.9.2015 11:41

Denis Villeneuven (Incendies, Prisoners) ohjaamassa rikoselokuvassa idealistinen FBI-agentti (Emily Blunt) joutuu keskelle Meksikon raakaa huumesotaa. Episodi tapasi Villeneuven keväällä Cannesissa.

Teksti: Tuomas Riskala, Cannes

Vaikka Villeneuve ei tuntenutkaan Meksikon huumemaailmaa kuin median kautta, ohjaaja sanoo sen olevan aihe, joka puhuttelee häntä vahvasti.

Sicario kertoo nykymaailman tilasta ja valinnoista, joita kollektiivisesti teemme. Se kertoo siitä, kuinka idealismi ja realismi törmäävät, kun joudumme käsittelemään muiden maiden ongelmia. Tunsin myös kiinnostusta Pohjois-Meksikoa kohtaan. Se on todella kiehtova ja ristiriitainen paikka. Tunsin elokuvantekijänä suoranaista velvollisuutta tutkia sitä.

Yksinkertainen hyviin ja pahoihin ihmisiin jaottelu ei Villeneuvea kiinnosta.

S_D037_09788.NEF

Benicio Del Toron esittämä huumepoliisi käyttää kovia otteita.

– En ole ikinä pitänyt maailmaa mustavalkoisena. Se on pikemminkin harmaa, ja sen myötä myös sen asukkaat. Meissä kaikissa asuu hyvä ja paha jollain tasolla. Yksiselitteisen hyvän ja pahan käsitteet pohjaavat ihmisten kulttuuriin ja geopoliittiseen taustaan. Se mikä edustaa toisessa kulttuurissa pahaa, voi olla toisessa täysin hyväksyttävää, ohjaaja sanoo.

Villeneuven mukaan Sicarion tarina sisältää menneisyyden haamun, jonka mukaan Yhdysvallat maailmanpoliisina pystyisi ratkaisemaan minkä tahansa väkivaltaisen ongelman tehokkaalla ja näkyvällä tavalla.

– Se on aikansa elänyt ajatus, joka ei pidä enää paikkaansa. Vaikka tarvitsemmekin tänä päivänä supersankareita, on mahdotonta olettaa, että heillä olisi puhtaat kädet. Sankarit joutuvat tekemään kaikkein vaikeimpia moraalisia valintoja yrittäessään pysäyttää pahuutta. Nuo valinnat kiehtovat minua loputtomasti ja ne muodostavat myös Sicarion moraalisen dilemman. Kuinka pitkälle sallimme itsemme menevän, jotta voimme pysäyttää kartellit? Pitääkö meistä tulla samanlaisia, jotta onnistumme? Villeneuve intoutuu pohtimaan.

Lue lisää Sicario-elokuvasta uudesta Episodista 9/2015.

Lisää luettavaa