Ilalla tv:ssä: Huippuälykäs vanki karkaa Helsingin vankilasta – poliisin minuutit ovat kalliit

Kotimaisen jännityssarjan käänteissä on kansainvälistä tuntua.

4.10.2021 15:03

Useissa kotimaisissa laatutuotannoissa käsikirjoittajana toimineen Tatiana Elfin kehittelemä Karkurit käynnistyy kaikkea muuta kuin leppoisasti. Jännityssarjan tekijät lyövät tiskiin syötin, jota genren ystävän on vaikea vastustaa: vankilapaon, jonka takana on rikollisnero.

Aiemmin Cmorella alkanut Karkurit nähdään nyt tauon jälkeen Mtv3:lla. Se tavoittelee kansainvälisten rikossarjojen henkeä esim. komeilla kuvilla Helsingin yltä, 24:n tyyliin tikittelevästä kellosta ja nostamalla päähenkilöksi hahmon, jonka työtehtävät koostuvat taatusti muusta kuin pitkäpiimäisestä sakkolappujen raapustelusta tai wc:n kuuraamisesta. Komedioiden parista tuttu Pirjo Lonka ei ole tässä roolissa hauskuuttamassa, sillä hän näyttelee KRP:n Karita Tulikorpea, vankikarkureita jäljittävän erikoisyksikön johtajaa.

Lonkan tausta auttaa kuitenkin tekemään kovapintaisesta hahmosta inhimillisemmän. Kun vastapuolella toimii sysimustaa pahuutta tihkuva alamaailma, tarvitaan tasoittavaa voimaa. Lonkan roolia voisi verrata viime vuonna Ylellä esitetyn Paratiisi-rikossarjan päärooliin. Siinä mm. Fakta homma -komediasarjasta muistettava Riitta Havukainen heittäytyi rikostutkija Mäntymäeksi, jonka inhimillisyys oli sarjan kantavia voimia.

Karkurien ja Paratiisin erona on, että ensin mainitun käsikirjoitus on hiotumpi – dialogi ei putoile hahmojen suupielistä kuin puolivalmis ja kylmä perunamuusi. Toisaalta myös juonen kuljetus on sujuvampaa. Niinpä vaikka näyttelijöiden kasvot ovat tuttuja muualta, katsojan on helpompi hypätä tarinan imuun. Esim. Mikko Leppilammen tulkitsema elinkautisvanki, nerokas murhamies JP Sirén tekee sarjan avaavalla pakomatkallaan niin arvaamattomia temppuja, että tätä haluaa nähdä lisää.

 

Karkurit Mtv3:lla maanantaisin alkaen 4.10.21 klo 21, uusinnat samalla kanavalla keskiviikkoöisin ja jaksot myös Cmorella.

Lisää luettavaa