Illalla tv:ssä: Disney-leffan nimi piti vaihtaa Italiassa – viittasi maan kuuluisaan aikuisviihdetähteen (kuva)

IMDb-arvosana on 7,6.

17.6.2022 04:30

Illan tv-tarjonnassa on Disneyn animaatio Vaiana (2016).

Muinaiseen Polynesiaan sijoittuvassa animaatiossa nuori Vaiana-tyttö yrittää pelastaa kansansa yhdessä puolijumala Mauin kanssa. Uhkarohkealla matkallaan he purjehtivat tuntemattomilla vesillä Tyynenmeren halki.

Äänirooleissa Yasmine Yamajako, Veeti Kallio, Susanna Haavisto, Heikki Sankari, Pasi Ruohonen, Arttu Wiskari, Petra Karjalainen, Jon-Jon Geitel, Kaisla Heikkinen sekä Alissa Kovalainen. Ohjaus Ron Clements ja John Musker.

Vaianan alkuperäinen nimi on Moana. Se lanseerattiin Euroopan maissa nimellä Vaiana esimerkiksi tuotemerkkisyistä. Italiassa syy kuitenkin oli erikoisempi, sillä Moana on kuuluisa aikuisviihdenäyttelijätär.

Tähden koko nimi on Moana Pozzi. Hän oli eläessään myös rakastettu tv-persoona, poliitikko ja hänellä oli pesti myös lastenohjelmassa. Vuonna 1981 hän teki ensimmäisen aikuisviihde-elokuvansa Linda Heveret -nimellä. Tästä syntyi kohu, sillä hän työskenteli edelleen Tip Tap Club -lastenohjelmassa.

Pozzi yritti kiistää olevansa aikuisviihde-elokuvan henkilö kuitenkaan onnistumatta siinä. Kohu ei silti ollut vain negatiivinen asia, sillä sen myötä hän nousi suureksi julkkikseksi. Julkisuus puolestaan avasi hänelle uusia työmahdollisuuksia.

Vuonna 1994 tähti yllättäen sairastui. Hän oksenteli, menetti painoa ja menehtyi samana vuonna maksasyöpään.

Kuolema on herättänyt jälkikäteen salaliittoteorioita. Häntä on epäilty muun muassa KGB:n agentiksi, joka murhattiin poloniumilla. Jotkut ovat väittäneet, että hän lavasti kuolemansa päästäkseen eroon julkisuudesta.

Eläessään hän tuki LGBT-yhteisöä, parjasi mafiaa ja kampanjoi seksityön laillistamisen puolesta. Suuren osan omaisuudestaan hän testamenttasi syöpätutkimukselle.

Hänestä on tehty myös italialainen minisarja Moana (2009) sekä elokuva I segreti di Moana (2009) (Moanan salaisuudet). Alla traileri ja kuvia Pozzista.

Elokuva on myös Disney Plussassa. Tulevat lähetykset:

  • Pe 17.06.2022 klo 18.55, Nelonen
  • La 18.06.2022 klo 14.20, Nelonen

Lähde: Factinate, Wikipedia

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia