Illalla tv:ssä: Kahden naisen saksalaisen seksikäs roolileikki

Berliinistä paljastuu perhesalaisuus.

15.8.2022 18:30

Itä-Berliinin rakennukset saattavat olla kylmiä betonikolosseja, mutta Palastin lavalla on jopa Moulin Rougen henkeä – talenttia, sensuellia vetovoimaa ja intohimoa. Itä-Saksassa työmatkalla oleva Marlene päätyy erään illan päätteeksi Palastiin ja näkee itsensä yllättäen muiden tanssijoiden joukossa. Näky ei ole pelkkää kuvitelmaa, sillä hyvin pian tälle lännestä tulleelle vierailijalle paljastuu, että hänellä ja tanssijalla on sama syntymäpäivä. He ovat kaksosia, mutta kuka on heille valehdellut, miksi ja mistä?

ZDF:n Idän ja lännen lapset (Der Palast) heittää katsojan 1980-luvun lopulle ja niihin kireisiin tunnelmiin, joita sittemmin sortuneen Berliinin muurin molemmin puolin koettiin. Marlene ja hänen kaksoissisarensa Christine ovat kasvaneet poliittisesti eri ilmapiirissä. Christine elää tanssille ja nauttii saadessaan julistaa sosialistista ideologiaa taiteen kautta, mutta Marlene uskoo kapitalismiin ja puurtaa perheyrityksen hyväksi.

Biologinen side ajaa kaksikon kuitenkin vaaralliseen kokeiluun, jossa Marlenen passista tulee kultainen pääsylippu jykevän rajan yli. Jännitystä luo se, kuinka kaksi näinkin erilaista ihmistä pystyy piilottelemaan toistensa henkilöllisyyksissä. Huomaavatko edes heidän elämiensä miehet?

Sarjan dialogissa alennutaan monien amerikkalaissarjojen syntiin: selittelyyn ja rautalangasta vääntämiseen. Vaikka vaatteet, autot ja kulmikas elektroniikka edustavat selvästi 1980-lukua, ajankohta pitää vielä erikseen mainita ääneen. Toisaalta rajan eri puolten eroja korostetaan välillä hillittömyyteen asti. Lännessä ei esim. näy viitteitä henkilökulttiin, mutta idässä seinällä riippuu kolossaalinen Leninin kuva. Palastin lavalla säihkyy kuitenkin glamour, joka ei näytä tuntevan rajoja.

Kuuteen jaksoon jaetun sarjan on ohjannut Uli Edel (Baader Meinhof Komplex), pitkän linjan tekijä. Näyttelijälle mukavasti haastetta antavan kaksosroolin tulkitsee Svenja Jung (Deutchland 89). Vaikka sarjan dialogi jättääkin toivomisen varaa ja juoni kierrättää monista muista kaksostarinoista tuttuja polkuja, Jungin roolisuoritus kantaa.

 

Idän ja lännen lapset Yle tv1:llä alkaen ma 15.8.22 klo 19.00 ja jaksot myös Yle Areenassa.

Lisää luettavaa