Illalla tv:ssä: Kansan rakastama taiteilija onkin täysi hirviö

Äideistä kauhein panee tuulemaan.

24.11.2022 15:32

Kun suuresti rakastettu julkkis saa sairaskohtauksen, se ravistelee monella tapaa. Eniten se ravistelee tietysti hänen lähipiiriään. Tämä voisi olla murheellinen tarina, mutta Siskonpeti-tekijöiden käsissä siitä syntyy mitä hersyvintä komediaa.

Ylen tuoreen Rakkaat lapset -sarjan Regina Vallas on Suomen suosituin lastenkirjailija ja ihmishirviö – kaikille muille paitsi ainoalle pojalleen. Miitta Sorvalin mehevästi tulkitsema hahmo on kunnostaan huolimatta kuin elinvoimaisesti myrkkyä pirskahteleva kyy, joskin tässä tapauksessa myrkky tarkoittaa karmean hauskaa sanailua. Äitinsä kartanon vintille kätkeytynyt kultapoika (Joonas Nordman) tyytyy seuraamaan sopivan välimatkan päästä, kun hänen neljä sisartaan rientävät apuun – tai haaskalle – miten asia halutaankin nähdä.

Esikoinen, Mari (Niina Lahtinen), yrittää pitää äidin kulissia yllä ja hoitaa taloudenpidon. Nuorimmainen, Noora (Krisse Salminen), keskittyy rakennekynsiinsä ja tv-uraansa, jossa äidin kartanolla on komea rooli. Keskimmäiset sisaret tempoilevat siinä mukana yksi (Pirjo Heikkilä) seksuaalisen turhautumisen ja tieteellisten faktojen, ja toinen (Sanna Stellan) vaihtoehtolääketieteen ja uskomusten värittämän elämänsä keskellä.

Suurena nerona pidetty Regina tuottaa aikuisille lapsilleen uuden järkytyksen varsin pian, sillä hän lupaa ottaa näiden selvästi vinksallaan olevat elämät ohjailtavikseen. Mutta mitä siitä tuleekaan, kun äitimuorin vartalon toinen puoli vaikuttaa elävän melkein yhtä railakkaasti omaa elämäänsä kuin Peter Sellersin aikoinaan tulkitseman Tohtori Outolemmen oikea käsi.

Anna Dahlmanin ohjaama uutuussarja kallistuu koomisessa tyylissään muutenkin Stanley Kubrickin klassikkoelokuvan suuntaan, vaikkei kyse kuitenkaan ole poliittisesta satiirista. Pittoreskissa talvisessa maalaismaisemassa kuvattu Rakkaat lapset on jaksojensa lyhyyden ja töksähtelemättä etenevän juonenkuljetuksensa puolesta vähän kuin aikuisten joulukalenteri, mutta ilman tonttuja ja muuta joulutouhotusta. Tällainen piristysruiske sopii mitä mainioimmin juuri tämän pimeän vuodenajan ohjelmistoon.

 

Rakkaat lapset Yle tv1:llä torstaisin alkaen 24.11.22 klo 20.00, uusinnat la myöhäisilloissa ja su päivissä, kaikki jaksot myös Yle Areenassa.

Lisää luettavaa