Illalla tv:ssä: Kuka halusi tappaa kaikkien tunteman asianajajan?

Skotlantilaissarja jatkuu uusin jaksoin.

19.3.2022 18:33

Kaksi kohtalokasta laukausta. Saariyhteisön tunnettu lakimies ja kansanedustajaehdokkaan puoliso tapetaan kotiovelleen, keskellä ei mitään. Kun paljastuu, etteivät tapauksessa käytetyt luodit olleet tavallista tehdastuotantoa, juttu alkaa paisua. Ja poliisin viimein löytäessä mahdollisen silminnäkijän, pyrkii tuntematon tappaja harppomaan virkavallan edelle.

Shetlandsaarten murhien (Shetland) tapahtumapaikka on ehkä pieni, mutta samoissa avarissa siniharmaissa merimaisemissa on ehtinyt tapahtua jo monta henkirikosta. Jos neiti Marple osui epäilyttävän usein rikospaikalle Agatha Christien tarinoissa, tässä muuten kovin uneliaan oloiset Shetlandsaaret ovat omalla tavallaan epäilyttävän usein rikosten näyttämönä. Kaukana suurkaupunkien humusta poliisin resurssit ovat rajalliset, mutta tulosta pitäisi tehdä.

Rauhallisen jämäkkä rikoskomisario Jimmy Perez (Douglas Henshall) on syystäkin huolestuneen näköinen. Katsojan onneksi Perezin perhe-elämä ei ole ollut aivan niin synkkää kuin hänen työnsä. Nyt käynnistyvällä kuudennella kaudella hänen olisi toki oltava enemmän kotona, sillä hänen muistisairas isänsä ei enää tule toimeen omillaan. Mutta muuten moni asia on ennallaan: omapäinen tytär ja Perezin entisen puolison hööveli mies ovat perhe, johon Perez voi tukeutua.

Shetlandsaarten murhien kuudennella kaudella on tutusti vain kuusi jaksoa, joiden laatu on brittiläisen ITV:n taattua hyvää tasoa. Tässä sarjassa rikostutkijat eivät viiden minuutin välein säntää takaa-ajoon, tai laboratorion väki tutki todisteita tiukan musiikkibiitin tahtiin. Silti tarina tuntuu etenevän koko ajan, eivätkä hahmot jää tylsiksi. Päinvastoin tekijät ovat ajatelleet jopa vähäisempää sivuhenkilöä, ja antavat hahmoille tilaa kasvaa ja kehittyä jaksosta toiseen.

 

Shetlandsaarten murhien 6. kausi Yle tv1:llä la 19.3.22 klo 19.30 alkaen ja Yle Areenassa.

Lisää luettavaa