Illalla tv:ssä: Kuolleen äiti on murhaajan pahin painajainen

Irlantilaissarja nähdään Suomessa tuoreeltaan.

30.4.2022 18:15

Rouva Cunninghamin (Paula Malcomson) ääni saattaa kuulostaa kuulustelupöydän takana kuin tuulenhenkäykseen katoavalta hiiren piperrykseltä. Olemukseltaan hän muistuttaa lähinnä pajunvitsaa, heiveröisen näköistä ruotoa jossain ojanpenkalla, joka on helppo sivuuttaa. Tällainen hahmo poliisina ja rikossarjan päähenkilönä ei ole tavanomaisimmasta päästä, ja kylvää heti alkuun epäilyksen siemenen siitä, kannattaako koko sarjaa edes katsoa.

Irlantilainen Hyvityksen aika (Redemption) lyö tiskiin kuitenkin hyvin nopeasti mielenkiintoisen kuvion: Rouva Cunningham on äiti, jonka tytär on kadonnut hänen elämästään parikymmentä vuotta aiemmin. Nyt hän saa yllättäen tietää, että tyttö on kuollut. Hämärissä oloissa tapahtunut kuolema vetää Cunninghamin kotikaupungistaan Dubliniin, johon hän anoo pikaisesti myös siirtoa työn puolesta. Ensivaikutelman pettävyys käy ilmi – tässä on määrätietoinen pitkän linjan rikostutkija, joka ei epäröi käyttää kaikkia aseitaan, kun sille on tarve.

Sarjan tekijät eivät perustele kovin vankasti sitä, miksi Cunninghamin tytär katkaisi kaikki yhteytensä häneen. Sekin jätetään heikkoihin kantimiin, miksei Cunninghamin uusi johtaja ei erikoisemmin puutu tilanteeseen, vaikka Cunningham ottaa asiakseen selvittää tyttärensä kuoleman omatoimisesti, vaikka hänen pitäisi selvästi jäävätä itsensä ja juttu kasvaa odotettua isommaksi. Mutta viihdettähän tämän pitäisi olla ja fiktiossa voi tapahtua mitä tahansa, joten ehkei tällaisia asioita saisi katsella suurennuslasilla.

Mm. Erikoisjoukkuetta kirjoittaneen Seth Cookin tuoreen minisarjan näyttelijävalinnat ovat hyviä. Paula Malcomson teki yhden äitihahmon myös menestyksekkäässä Nälkäpeli-leffasarjassa. Jos hänen roolinsa jäi siinä olemattomaksi sivuhahmoksi, Hyvityksen ajassa hän pääsee näyttämään, mitä hyötyä siitä on, jos osaa kadota seinäpaperiin. Cunninghamin lapsenlapsia näyttelevät Abby Fitz sekä Evan O’Connor vaikuttavat myös tekijöiltä, joilla on annettavaa näyttelijöinä vielä jatkossa.

 

Hyvityksen aika Yle tv1:llä lauantaisin alkaen 30.4.22 klo 19.40 ja Yle Areenassa.

Lisää luettavaa