Illalla tv:ssä: Kuulun amerikkalaisen tv-julkkiksen toiset kasvot

Psykologi kertoo, miksi naisen tekemä henkirikos oli oikeutettu.

23.2.2022 10:09

Kuka on tohtori Phil McGraw? Oprahin avustuksella tv-julkimoksi noussut, miellyttävän oloinen setämies on nähty lukuisissa ohjelmissaan keskustelemassa ihmisten kanssa heidän ongelmistaan. Kuuluisan tv-psykologin toiset kasvot paljastuivat kuitenkin vasta tv-sarjassa Bull, jota on tehty vuodesta 2016.

Bull katsoo McGraw’n menneisyyteen, jolloin hän loi lakimies Gary Dobbsin kanssa konsultointiyrityksen. Courtroom Sciences Inc:in kaltainen yritys avustaa myös Bullissa valitsemaan valamiehistöjä ja harjoituttaa todistajia. McGraw on sarjan toinen luoja ja edelleen yksi sen tuottajista.

Jos Dr. Phil -ohjelmasarjan nimihenkilö antaa itsestään kuvan kuin itseään korostamattomasta hyväntekijästä, Bull rikkoo tätä kuvaa jatkuvasti. Michael Weatherlyn (NCIS Rikostutkijat) tulkitsema Jason Bull on omahyväisesti myhäilevä sänkipartainen nero, jonka itseriittoisuuden kanssa ei yksikään sarjan muista hahmoista pysty kisaamaan. Sinänsä Bull ei ole poikkeuksellinen hahmo, eiväthän esim. Sherlock Holmes tai Hugh Laurien tulkitsema tohtori House ole olleet maailman mukavimpia tyyppejä. Silti myös Housesta haluttiin pitää.

Bullin suosio on ollut kestävää, vaikkei sarjaa katsoessa voi olla ajattelematta ristiriitaa Dr. Philin leppoisan sedän ja Bullin kaikkitietävän kukkoilijan välillä. Kun poliisi pidättää syyttömyyttään vannovan miekkosen, Jason Bull ei lähde etsimään todisteita tämän syyttömyyden tueksi. Sen sijaan hän laskelmoi, millaiset ihmiset voisivat vapauttaa syytetyn ja latelee muille, miksi hän on oikeassa.

Aputiimillä ei Jason Bullille ole suurta merkitystä. Hän tuntee itse jopa lain niin hyvin, että lakimiesystävä Benny Colón (hukkaan heitetty Freddy Rodriguez, Mullan alla) näyttää hänen rinnallaan kuin vatsastapuhujan nukelta. Mutta oli Bullin asiakas syyllinen, kuten tämän illan murhaajatar, tai syytön, jaksojen lopputulema on yleensä onnellinen.

Nyt MTV3:lla (ja AVAlla) käynnissä oleva kausi on sarjan viides. Kuvissaan se heijastelee yli vuoden takaista pandemiatilannetta. Näyttelijät mm. mutisevat vuorosanojaan maskien takaa.

Vaikka jaksojen laatu on tasainen, kuudennen kauden on ilmoitettu jäävän sarjan viimeiseksi. Viime vuonna sarjan kulisseja ravisteli kohu showrunner Glenn Gordon Caronin tavasta kohdella työtovereitaan, ja vuoden lopulla otsikoihin nousivat uudestaan näyttelijä Eliza Dushkun syytökset ex-kanssanäyttelijäänsä Michael Weatherlya kohtaan. Dr. Phil puolestaan – hän jatkaa neuvojensa jakamista ruudussa ns. mukavana omana itsenään. Eikä ketään oikeastaan haittaa, ettei hänellä ei ole voimassa olevaa lupaa varsinaisesti hoitaa potilaita.

 

Bull MTV3:lla keskiviikkoisin klo 23.20, jaksot myös AVAlla maanataiöisin ja mtv.fi:ssä.

Lisää luettavaa