Illalla tv:ssä: Mies, joka kylvi tuhoa yrityksestä toiseen

Rajaton kunnianhimo ja sen kääntöpuoli.

12.9.2022 15:33

1980-luvun juppien nousukiidosta ja it-alan kehityksestä on olemassa jo monta näkemystä, mutta harva pääsee niin lähelle realistisuuden tuntua kuin Halt and Catch Fire. Se ei myöskään ole sarja, jossa sorruttaisiin stereotypioiden pönkittämiseen. Itseään toistavien tosi-tv-ohjelmien, aina uusien rikossarjojen ja päivittäisten asiaohjelmien joukossa Halt and Catch Firen kaltainen laatudraama on tervetullut uusinta. Jo aiemmin Yle Areenaan julkaistu sarja alkaa tänään myös Yle tv2:lla.

Sarja käynnistyy tilanteesta, jossa IBM on atk-alan eli nykyisen it-alan johtotähti. John Boshworthin (Toby Huss) pikkuyhtiö on seurannut vierestä muiden menestystä, kunnes hän tapaa IBM:n entisen miehen.

Salaperäisiä arpia tyylikkään pukunsa kätköissä piilotteleva myyntitykki Joe (Lee Pace) kauppaa uudelle pomolleen idean IBM:n huipputuotteen kloonaamisesta. Lipevä Joe saa myytyä idean laittomuuksista myös pöhnäiseksi rivityöntekijäksi itsensä kadottaneelle insinöörinero Gordon Clarkille (Scoot McNairy). Kolmanneksi pyöräksi koko yrityksen ja heidän oman tulevaisuutensa vaarantavaan projektiin Joe kaappaa parikymppisen kapinallisen nimeltä Cameron Howe (Mackenzie Davis).

Hahmojen välinen dynamiikka on kiehtovaa: Joe saattaa näyttää vetelevän muiden naruista, mutta myös esim. Howe käyttää häntä hyväkseen. Toisaalta Gordonin vaimo Donna (Kerry Bishé) on herttaisesta olemuksestaan huolimatta se, joka kykenee näkemään joitakin asioita usein kolvin ääreen unohtuvaa miestään paremmin ja tekemään rajuja päätöksiä kaikkien puolesta. Yritykset voivat kaatua ryskyen, mutta osaavat tekijät löytävät aina toisensa ja keksivät erilaisia, hauskojakin tapoja luoda uutta ja rakentaa maailmaa.

Halt and Catch Fire ei juutu ikuisuudeksi kooderien näytöille, eikä tietokoneiden sisuskaluihin, eihän tavallista katsojaa sellainen yleensä kiinnosta. Sarjan tekijät ovat selvästi kuitenkin tehneet taustatyönsä, joten asiantuntijoille sen kuvaama työkulttuuri ja siinä käytetty kieli kuulostavat ja näyttävät sellaiselta kuin esim. jossakin Dellin tai aloittelevan Applen tiloissa on mahdollisesti ollut. The Walking Deadista tunnetun AMC:n Halt and Catch Fire kaikki neljä tuotantokautta (2014-2017) nähdään Ylellä nyt peräkkäin.

 

Halt and Catch Fire Yle tv2:llä alkaen ma 12.9.22 klo 22.30 ja kaikki jaksot myös Yle Areenassa.

Lisää luettavaa