Illalla tv:ssä: Mitä ihmettä – onko Simpsonit nykyään pelkkää musikaalihuttua ja Disney-söpöstelyä?

Sub

Tuore tuotantokausi Suomen kanavilla.

Sarjoja tulee ja menee, mutta yksi vaikuttaa pysyvän: Simpsonit. Piirrosperheen tuoreimmat seikkailut käynnistyvät tänään Subilla. Starttia ei tehdä vain yhden vaan peräti kolmen jakson voimin.

Vaikka ulkoisesti moni asia Simpsoneissa näyttää olevan entisellään, sarjan pitkäikäisimmät fanit tunnistavat vanhassa suosikissaan väsymisen merkkejä. 33. kausi päräytetään käyntiin – ei vitsikimaralla tai tarkkanäköisellä satiirilla, vaan musikaalitunnelmissa. Margen (Julie Kavner) opiskeluvuosien muistoja kertaavassa aloitusjaksossa kaikki nojaa Broadway-tähti Sara Chasen esittämän Sashan ja Margen lauluäänenä vierailevan Frozen-ääni Kristen Bellin musiikkinumeroihin.

Mutta onko Simpsonien tekijöiden ote täysin löystynyt ja kaikki hyvä kadoksissa? Danny Elfmanin säveltämää tunnusmelodiaa ainakin on kutistettu jo yli kuusi kautta yhä lyhyemmäksi ja lyhyemmäksi. Onko Simpsonien siirtyminen Disneyn haltuun vesittänyt jotain oleellista? Ainakin uusi kausi keskittyy jälleen laveasti erilaisiin teemoihin ja myös muihin Springfieldin asukkaisiin kuin itse Simpsoneihin.

Yli 20 jaksoa käsittävään tuotantokauteen on tietysti haasteellista kehitellä jatkuvaa huumorin ilotulitusta. Mutta viimeistään perinteiseen Halloween-jaksoon (kolmas jakso) mennessä asia kohenee. Sarjan tekijät naljailevat avoimesti Disneylle versioimalla Bambia brutaalein ottein. Ja se kohu, mikä syntyi, kun Apu-hahmo koettiin rasistiseksi, ei ole pyyhkinyt hahmoa Springfieldistä lopullisesti. Apun tutut viikset voi havaita heti kauden kuudennen jakson alussa, eikä niihin liitetty uusi leima välttämättä ole sen kiltimpi kuin aiempikaan.

Onko kyse lipsahduksesta vai tietoisesta piikistä? Tämä jää katsojan arvuuteltavaksi.

 

Simpsonien 33. tuotantokausi Subilla alkaen ma 27.6.22 klo 21.00, uusinnat sunnuntaipäivisin samalla kanavalla ja kaikki aiemmat kaudet Disney+:lla.