Illalla tv:ssä: Mitä teet, kun saat tietää kuolemasi kolkuttelevan ovella?

Nelikymppisellä pitäisi olla vielä monta vuotta edessään.

4.10.2022 15:31

On varmasti julmista julmimpia hetkiä, kun sinulle kerrotaan, että elämäsi on päättymässä. Näin käy Esterille (Nina Ellen Ødegaard), joka kuvittelee olevansa vielä aivan kunnossa. Ja miksi ei olisi – hän viettää vasta nelikymppisiään. Juhlien ilopillerinä tunnettu kolmen lapsen äiti ei kuitenkaan aio antaa surulle ja ahdistukselle valtaa. Järkyttävästä tilanteesta vahingossa kuullut ystäväpiiri ottaa asian haudanvakavasti, mutta Ester käyttää kaiken energiansa tehdäkseen lopunajoista iloisia ja taianomaisia.

Norjalaissarja Jälkiloiste (Etterglød) syytää ruutuun juhlia, mutta niiden vastapainoksi nähdään niitä hetkiä, joina itku on lähellä tai purskahtaa vuolaana virtana ulos. Ester on näyttelijälle hahmona oivallinen haaste, sillä elämäniloinen ja jopa riehakas meininki pitää myös pystyä tasoittamaan äkisti ja kääntämään kohti pelkoa ja muita ikävämpiä tuntemuksia. Jälkiloisteessa tämä taito on todella tarpeen, sillä sarjan tekijät ovat halunneet käyttää pitkiä ottoja kohtauksesta toiseen. Kun näyttelijät ovat hyviä ja käsikirjoitus kantaa, tylsää hetkeä ei silti synny.

Jälkiloisteen sisältö ei varsinaisesti ole mitään maata mullistavaa, mutta sarjan hahmojen, ei vain Esterin vaan myös hänen astrofyysikkomiehensä (Torbjörn Harr), poikansa ja parhaan ystävänsä, tarinoissa on kosketuspintaa. Vähemmän kiiltokuvamaisissa miljöissä ja arkisen näköisin henkilöhahmoin toteutettu Jälkiloiste ammentaa tosielämästä. Sarjan idea on lähtöisin sen ohjaaja Atle Knudseniltä, jonka puoliso kuoli syöpään. Ohjaaja kiistää sarjan kuitenkaan olevan dokumentaristinen.

 

Jälkiloiste Yle tv1:llä tiistaisin alkaen 4.10.22 klo 22.00, Yle Teema & Femillä 8.10.22 alkaen klo 18.30  ja jaksot myös Yle Areenassa.

Lisää luettavaa