Illalla tv:ssä: Montako virhettä poliisi saa tehdä ennen kuin hänet pannaan viralta?

Lontoota kurittaa murha-aalto.

9.6.2022 20:31

Häikäilemätön murhaaja on pääsemässä vapaaksi, koska rikosylikonstaapeli Rose on tehnyt virheen. Tuomari ehtii tuskin julistaa juttua käsitellyksi, kun Rosella napsahtaa. Tällä miehellä ei ole enää mitään menetettävää. Oikeussalissa vallitsee hetken kaaos, kun Rose pyrkii tekemään murhaajasta lopun omin käsin, eivätkä vartijat ehdi reagoida.

Daniel Colen esikoisromaanin pohjalta luotu minisarja Räsynukke (Ragdoll) lyö valttikortit pöytään jo heti kättelyssä: Jos Tappavan aseen Martin Riggsin edesvastuuttomassa oikeudentavoittelussa jokin puhutteli sinua, tykkäät melko varmasti myös hänen brittiläisestä kollegastaan. Colen menestysteoksesta poiketen miehen nimi ei ole ”Wolf”, vaan Rose, eivätkä muutokset lopu siihen. Mutta lähtöpiste on kuitenkin sama: Rose on traumatisoitunut virkaveli, jota hänen vanha etsiväystävänsä Emily Baxter yrittää kammeta jaloilleen.

Räsynuken uskottavuus toimii hyvin siltä osin, että Colen tosielämän kokemus ensihoitajana käy tarinassa ilmi esim. pelastusalaan liittyvistä yksityiskohdista. Toisaalta sarjan uskottavuus on vaakalaudalla aivan alusta alkaen, ellei sen lähtöasetelmaa katso läpi sormien. Tappoyrityksestä huolimatta Rose ei nimittäin tutustu sarjan nimikkorikoksen selvittelyyn sivustakatsojana tai salapoliisina, vaan edelleen poliisina.

Mm. Harry Potter -elokuvasarjassa nähdyn Henry Lloyd-Hughesin tulkitsemana Rose saattaa kerätä samankaltaista sympatiaa kuin ihmistä lähestyvä nuori ja suurisilmäinen kesäorava. Jos näin käy, tähän seikkaan katsoja lankeaa yhdessä Thalissa Teixeiran huolestuneen näköisen Baxterin kanssa. Oman jännityselementtinsä sarjaan tuo se, kuinka kauan Baxter jaksaa yrittää ymmärtää ja uskoa Rosea.

Sarjan nimikkorikos voi kuulostaa kuin lainaukselta parista muusta maineikkaasta tarinasta. Baxter, hänen uusi kollegansa Lake Edmunds (Lucy Hale, Valehtelevat viettelijät) Yhdysvalloista ja Rose saavat ihmetelläkseen irvokkaasti useasta palasesta kokoon kursitun ruumiin. Nyt sarjarikollisen pyrkimys ei kuitenkaan ole luoda uutta ihmistä, kuten Frankensteinin hirviössä, tai itselleen uutta nahkaa, kuten Uhrilampaissa. Uhreja yhdistää Rose, joka on itsekin tappolistalla ja vaikuttaa olevan valmis tekemään lisää virheitä entisten peitoksi. Luvassa on kiihkeä ajojahti.

 

Räsynukke Yle tv1:llä torstaisin alkaen 9.6.22 klo 21.05 ja Yle Areenassa.

Lisää luettavaa