Illalla tv:ssä: Muistatko soturiprinsessa Xenan? Lucy Lawless on nyt sensuelli ex-poliisi

Kuva: Sarah Enticknap / Cordell Jigsaw Productions / Yle.

Murhaajat nalkkiin.

Uusiseelantilainen Lucy Lawless, joka tähditti kulttimaineesta nauttivaa ysärisarja Xenaa, ei ole kadottanut charmiaan. Hän kannattelee nyt likimain yksin ohjelmaa nimeltä Alexa ratkaisee. Suomeksi sarjan nimi saattaa kuulostaa harhaanjohtavalta, koska kyse ei ole tekoälyn ympärille kietoutuvasta show’sta, vaan varsin perinteisestä poliisiviihteestä.

Sarjan alkuperäinen nimi, My Life Is Murder, vihjaa paremmin sen hengestä. Lawlessin tulkitsema Alexa on ex-poliisi, joka vanhan työtoverinsa (Bernard Curry) houkuttelemana päätyy jatkamaan murhien selvittelyä ilman virkamerkkiä. Vaikka Alexa on rento rouva, joka on päättänyt omistaa loppuelämänsä leipien leipomiselle, hän löytää itsensä useimmiten muualta: kaivamasta todisteita nuhjuisista motellihuoneista tai kamppailemasta hengestään hämärien tyyppien otteessa. Hänen elämänsä on siis murhaavaa.

Lawlessin tausta fantasiasarjan uhkeana soturiprinsessana muistuu mieleen Alexan päästessä näyttämään taistelutaitojaan. Pääasiassa Alexa ratkaisee Australian ja Uuden-Seelannin aurinkoisissa maisemissa kuitenkin yksityiskohtia tonkimalla ja haastattelemalla epäiltyjä, joten väkivaltaviihteeksi tätä ei voi luonnehtia.

Vuonna 2019 aloitetun sarjan innoittajina toimivat selvästi lajityypin amerikkalaiset edustajat, niinpä genren kliseet kuuluvat ikään kuin asiaan. Yhteen jaksoon mahtuu aina vähintään yksi uusi rikostapaus, joten ensimmäisellä kaudella niitä on luvassa ainakin kymmenen. Sarjasta on valmistunut kaikkiaan jo kaksi kautta.

 

Alexa ratkaisee Yle tv1:llä ma-pe alkaen ke 15.12.21 klo 17.10 (paitsi 24.12.) ja jaksot myös Yle Areenassa.