Illalla tv:ssä: Myrkytykset leviävät hoitajaopiskelijoiden keskuudessa

MTV3

Kuolema korjaa nuoria naisia yksi toisensa jälkeen.

Yleensä brittiläiset periodisarjat ovat löytäneet tiensä Ylen ohjelmistoon, mutta on myös poikkeuksia. Niihin lukeutuu Oxfordissa syntyneen ja kuolleen kirjailija P. D. Jamesin tuotannosta ammentava Dalgliesh, joka aloittaa nyt MTV3:lla. Maskuliinisen karheaan komisario Adam Dalglieshiin (Bertie Carvel) tutustutaan sairaanhoitajaopistoa ravisuttavan murha-aallon kautta.

Jokainen Dalglieshin rikostarina on jaettu kahteen jaksoon. Kuuden jakson rupeaman aloittavassa tarinassa hoitajattareksi opiskeleva nainen kokee karmean lopun kurssitoveriensa silmien alla. Esimerkkipotilaana myrkkyä sisäänsä saanut oppilas ei jää tarinan ainoaksi uhriksi, vaikka Dalgliesh yrittää kiriä murhaajan jäljissä parhaansa mukaan.

1970-luvulle sijoitettu sarja on niin taiten tehty, että sitä voisi äkkivilkaisulla jopa pitää oikeasti tuolla vuosikymmenellä kuvattuna. Se muistuttaa rikkaiden yksityiskohtiensa kautta vuosina 2006 ja 2007 valmistunutta poliisisarja Life on Marsia, joskin komisario Dalgliesh ei matkaa menneisyyteen sen päähenkilön tavoin, vaan elää ja tutkii rikoksia täysin omassa ajassaan. Life on Marsista poiketen sarja antaa katsojalle myös runsaasti aikaa nauttia entisajan verkkaisemmasta elämäntyylistä.

Sarjan aloituskausi vie Dalglieshin mm. Dorsetin maalaismaisemaan, jossa hänen huomionsa nappaa paikallisen hoitokodin asukkaan hämärä kuolema. Kauden viimeistä tapausta tutkitaan Lontoossa. Bertie Carvel tulkitsee hiljaista elämänviisautta huokuvaa Dalglieshia asiaankuuluvalla arvokkuudella. Jamesin rikoskirjoista on tehty myös muita versiointeja, mutta tämä on niistä tuorein – tältä vuodelta.

 

Dalgliesh MTV3:lla alkaen to 23.12.21 klo 21.00, seuraavat jaksot pe 24.12., to 30.12., pe 31.12., pe 7.1. ja la 8.1. ja mtv.fi:ssä.