Illalla tv:ssä: Nainen, joka kuoli monta kertaa

Nyt edetään syviin vesiin.

20.2.2023 18:31

Entä, jos voisit tehdä elämässäsi jotakin toisin? Jos voisit aloittaa todella alusta uudelleen ja korjata historian kulkua, yrittäisitkö? Olisiko se turhaa pyristelyä kohtaloa vastaan, vai jotakin todella mullistavaa?

Kohtalaisen uskollisesti brittiläisen Kate Atkinsonin omintakeista alkuperäisteosta seuraava Elämä elämältä (Life After Life) nähdään nyt lähes tuoreeltaan Ylellä. Filosofisten kysymysten äärelle johdatteleva tarina saattaa olla kuiva ja kova pala purtavaksi. Yhtäältä sarja tuo mieleen videopelit, joissa sama vastustaja, ansa tai jopa bugi koituu pelihahmon kohtaloksi aina uudelleen. Toisaalta, jos katsojalta löytyy kanttia istua tämä lähes nelituntinen selviytymiskamppailu läpi, siitä voi kihota monenlaisia ajatuksia.

Kieltämättä välillä turhauttava Elämä elämältä voisi olla jännittävämpi, jos sen päähenkilö olisi jotakin muuta kuin hyvätuloiseen brittiperheeseen 1900-luvun alussa syntynyt tyttölapsi, Ursula (Thomasin McKenzie, Last Night in Soho) on Toddin sisaruskatraan keskimmäisiä. Ajat ovat kovat hyväosaisillekin – sarjan alussa hän kuolee jo ennen ensiaskeliaan.

Uusien yritystensä aikana tyttöä kehotetaan nauttimaan elämästä. Mutta teekupposten kumoamisten ja nukkeleikkien lomassa vaanii monta vaaraa: omat sisarukset, naapurustosta leviävät kulkutaudit ja moni muu tylsän arkipäiväinen seikka.

Kuten Atkinsonin kirjassa, myös tv-sarjassa Ursula muistaa aiemmista elämistään asioita, joiden ansiosta hän oppii välttelemään vaaroja. Joinakin kertoina välttely ajaa hänet hulluuden partaalle, toisina taas uhkarohkeisiin tekoihin, kuten nousemaan Hitleriä vastaan. Sarjan sudenkuoppana voi pitää Ursulan kaikkien ratkaisujen käsittelemistä samanveroisina.

Silti Elämä elämältä on BBC:n tunnettuun tyyliin pieteetillä rakennettu kokonaisuus. Ajankuva piirtyy katsojan eteen uskottavana niin visuaalisesti kuin tapakulttuurin kautta. Jos Ursulan lukuisat kuolemat ja samojen tehostekeinojen kierrätys haastavat katsojan sietokykyä, sarjan näyttelijäkunnan tarmo toistaa samoja tilanteita kuin joka kerta olisi ensimmäinen on ihailtavaa.

 

Elämä elämältä Yle tv1:llä maanantaisin alkaen 20.2.23 klo 19.00 ja jaksot myös Yle Areenassa.

Lisää luettavaa