Illalla tv:ssä: Nerokas kummajainen, jota ilman poliisi olisi ymmällään

Rikosten sarja kohtaa yliopiston terävimmän mielen.

7.8.2021 19:17

Oli teko kuinka julma tahansa, fiktiossa sen tutkijana on melko usein hahmo, joka ei ole ns. tavallinen. Hän saattaa toki käydä pubissa yhdellä tai pyörittää perhearkea, mutta se elämä on kuin verho, joka on vedetty luurangon tai useamman päälle. Cambridgen yliopiston kriminologian osaston professori Tempest, Professori T:n päähenkilö, ei käy edes yksillä, vaan lukeutuu erikoisimpiin tutkijaneroihin.

Tempest on Shakespeare-vaikutteisesta nimestään huolimatta kaikkea muuta kuin Prospero, vaikka hän on juuttunut omalle mukavuusalueelleen kuin saarelle. Sarja ei heti paljasta, miksi tämä keski-ikäinen, vähintään keskiluokkaisen mukavasti elelevä älykkö ei liiku kotinsa ulkopuolella ilman suojahanskoja. Saastalta itseään pakkomielteisesti varjeleva Tempest on ihmisenä ehkä hankala ja kummallinen, mutta ylivertainen, mitä tulee rikosten tai niiden uhrein aivoitusten ymmärtämiseen.

Hän on omistanut elämänsä kuitenkin tulevien poliisien opettamiselle, eikä kenttätöille. Tähän tulee äkisti muutos, sillä professorin entinen oppilas, Lisa Donckers (Emma Naomi), uskoo päässeensä sarjaraiskaajan jäljille aivan professorin työpaikalla. Vastahakoinen Tempest löytää itsensä kohta hanskojaan myöten jutun kimpusta, ja huomaa oikeastaan nauttivansa saastan tonkimisesta. Ja katsoja ei voi kuin ottaa mukavan asennon seuratakseen, kuinka nero kiristää silmukan rikollisen ympärille ja syyllinen paljastuu tiiviin ajojahdin päätteeksi.

Sarjaraiskaajan tapausta seuraa epätavallinen myrkytysvyyhti ja mm. kidnappausdraama, joista jokaista selvitellään omassa jaksossaan. Sarjan läpi kantava pidempi juonenkaari liittyy Tempestin menneisyyteen, isoon luurankoon neron kaapissa. Sille käsikirjoittajat (Malin-Sarah Gozin, mm. Clan, ja Matt Baker) ovat antaneet enemmän kiperyyttä ja kulmia kuin jaksokohtaisille tapauksille, mikä on omiaan kasvattamaan Professori T:n koukuttavuutta.

Viisikymppisen Ben Millerin kasvot ovat tutut mm. Johnny English -elokuvasarjasta. Brittikoomikko pääsee professori Tempestin roolissa tutuille kulmille, sillä hänestä piti viihdyttäjän sijaan tulla fyysikko – hän opiskeli alaa juuri Cambridgen yliopistossa. Professori T:ssä Miller ei varsinaisesti ole hauska, se ei edes olisi fiksua tässä kontekstissa, mutta sarja ei kuitenkaan ole täysin iloton. Tunnelmaa keventävät mm. professorin peribrittiläisen boheemi äiti (Frances de la Tour) ja topakka sihteeri Snares (Sarah Woodward).

 

Professori T Yle tv1:llä la 7.8.21 klo 19.40 alkaen ja kaikki jaksot myös Yle Areenassa.

Lisää luettavaa