Illalla tv:ssä: Nuuskijaryhmä yhdistää ihmisiä sääntöjä kunnioittamatta

Salaisuudet murtuvat.

15.5.2020 10:30

Ensimmäinen työpäivä ja erehdyt ilmoittautumaan täysin väärään toimipisteeseen. Vahinkoja sattuu, mutta työpaikan protokollan mukaan et saa siirtyä tuosta toimipisteestä toiseen moneen viikkoon. Jumiutumisen lisäksi joudut tekemään työtä, joka ei ole ominta alaasi – tai näin luulet, kunnes huomaat, että salapoliisityö oikeastaan sopii sinulle.

Poliisilaitokset ja etsivätoimistot ovat olleet vahvasti edustettuina eri tv-sarjoissa, mutta Kadonneen kirjeen arvoitus sijoittuu harvinaisempaan paikkaan, postitoimistoon. Ylen useiden muiden iltapäiväfiktioiden tapaan tässä sarjassa on tiettyä kepeyttä, jopa romanttista hattaraa.

Vaikka esim. sarjan pilottijaksossa taivutellaan sääntöjä miten vain, törmätään murhaan ja poiketaan vankilassa, Kadonneen kirjeen arvoituksessa eletään samankaltaisessa onnen haavemaailmassa kuin mm. takavuosien Lemmenlaivassa. Siinä jokainen jakso lupasi katsojalle tietyn määrän iloisesti päättyneitä risteilyromansseja ikuisen auringon alla, tässä postilaitoksen porukka yhdistää ihmisiä jaksosta toiseen fantastisella sinnikkyydellä ja uskomattomin resurssein. Tasostaan ja tyylistään tarkka katsoja ei myöntäne seuraavansa sarjaa, mutta nauttinee sen salaisena paheenaan, sillä sarjan tarjoama todellisuuspako voi jopa rauhoittaa korona-aikojen keskellä.

Postiala on murroksessa, mutta sitä ei juuri Kadonneen kirjeen arvoituksesta huomaa. Sen päähenkilöt, puuttuvia osoitetietoja ratkova nelikko, elävät lähes tietokoneettomassa todellisuudessa. Ryhmän tuorein jäsen, Kristin Boothin (Orphan Black, Kennedyt) näyttelemä Shane, esitellään silti it-alan ammattilaisena, jotta mukaan saadaan 2010-luvun tuulia.

Sarjan kaksiosainen pilottijakso on vuodelta 2013, mikä voi selittää mm. sen näkemystä kirjepostin määrästä. Eric Mabiuksen (L-koodi, Ruma Betty) jäykkäselkäinen Oliver O’Toole johtaa tiiminsä tutkimuksia Ylellä ainakin 14 jakson verran. Päähenkilöitä ei hylätty hyllylle kovin äkkiä, sillä sarjaa jatkettiin tv-elokuvalla viimeksi vuonna 2018.

Kadonneen kirjeen arvoitus Yle tv1:llä arkisin 15.5.20 klo 17.10 alkaen ja Yle Areenassa.

Lisää luettavaa