Illalla tv:ssä: Oletko koskaan soittanut selloa alasti?

DR

Syvältä orkesterin montusta.

Konttori (The Office) ja sen monet variaatiot ovat ehkä ensimmäisiä tuotantoja, jotka tulevat mieleen, kun puhutaan työpaikkakomedioista. Lajityypin sisälle mahtuu toki muutakin kuin paperinpyörittäjien arkea. Tanskalaiset, joiden komediatuotannosta on ammennettu myös kotimaisten Luokkakokous-hittien pohjaksi, ovat lähestyneet aihetta kulttuurialan puolelta.

Orkesteri (Orkestret) kuvaa nimensä mukaisesti kuvaus sinfoniaorkesterin työelämää. Hupaisan sarjan keskushenkilöt ovat apulaisintendentti Jeppe (Rasmus Bruun) ja kakkosklarinetisti Bo (Frederik Cilius Jørgensen). Ensin mainittu on täysin hukassa jo musiikkialan terminologian kanssa. Lisäksi Jeppe on mies, jonka kaikki jyräävät, koska hän haluaa olla mieliksi jokaiselle. Bo on ikuiseksi kakkoseksi tuomittu puurtaja, joka asuu äitinsä kanssa ja tölvii kaikkia. Vihanhallintaongelmainen Bo on monin tavoin Jeppeä kyvykkäämpi mies, mutta silti hän onnistuu kaivamaan itsensä aina johonkin orkesterimontun syvimpään koloon.

Sarjan tekijät repivät huumoria korkeakulttuurin muka-ylevyydestä, kollegojen toksisesta käytöksestä ja mm. eri kansallisuuksien välisistä eroista. Orkesterinjohtajat vaihtuvat, sijaiset yrittävät pärjätä parhaansa mukaan tehtävissä, joiden tasalla he eivät ole ja takahuoneissa tapahtuu hämmentäviä törmäyksiä. Samaan aikaan kun orkesterin mammanpoikasoittajaa syytetään seksuaalisesta häirinnästä, vieraileva ulkomainen kapellimestari yrittää sytyttää soittajakuntaa harjoituksissa perin persoonalliseen tapaan: Haluan nähdä eliksiirinne lattialla! Tristan ja Isolde on neljä tuntia kullin härnäystä!

Bon ja Jepen näyttelijät on nähty yhdessä myös viinikulttuuriin pureutuneessa kännäyskomediassa Fuld af Danmark. Orkesterin luoja Mikkel Munch-Fals on puolestaan aiemmin kirjoittanut mm. parinvaihtokomedian Swinger, josta Pamela Tola ohjasi uuden version 2018. Kokemus huumorituotantojen saralla näkyy mm. sujuvassa rytmissä.

 

Orkesteri Yle Teema & Femillä lauantaisin alkaen 30.7.21 klo 19.00 ja Yle Areenassa.