Illalla tv:ssä: Onko tämä mainion sarjan lopun alkua?

MacFarlane tavoittelee uusia ulottuvuuksia.

28.9.2022 17:01

Kulttuurien väliset erot luovat epävakaan ilmapiirin. Yksi liittolainen eroaa allianssista ja tilalle kaivataan kipeästi uutta, sillä suursodan uhka on jatkuvasti läsnä. Tämä ei välttämättä näy kaikkien arjessa suoranaisesti, mutta välillisesti kyllä. Kenen kanssa liittoutuminen onnistuisi mahdollisimman nopeasti, ja mitä sen eteen pitää tehdä? Kaikellahan on hintansa.

Tämä asetelma voisi olla jonkin uutis- ja ajankohtaisohjelman sisältöä, mutta The Orville on viihdettä. Seth MacFarlanen (Ted) luoma tieteissarja on ollut useille Star Trek -faneille iloinen yllätys. MacFarlane on imenyt sarjaansa vaikutteita klassisesta Star Trekistä, sen tavasta tarkastella tuttuja yhteiskunnallisia aiheita kauempaa galaksista ja esittää ongelmiin mahdollisimman monia tyydyttäviä järkiratkaisuja. Toisaalta The Orville on rohkeasti muuta kuin Star Trek -kopio. Myös uusimmalla kaudellaan se ammentaa mm. Star Wars -maailmasta, Babylon 5:stä ja menee vieläpä sinne, mihin ne eivät ole koskaan matkanneet – kuten legendaarisen Dolly Partonin luokse.

Ensimmäisellä kaudellaan (2017) sarja luisteli useasti koomisiin sfääreihin hassujen arkipäiväisten sattumusten kautta, eikä kolmannellakaan kaudella huumoria ole unohdettu. Naurua revitään nyt mm. parisuhteesta, jossa toisen rodun edustaja on niin väkivahva. Intohimoinen petileikki vie partnerin lääkärin pakeille jopa moneen otteeseen. Maailman muuttuessa myös The Orville on kuitenkin kehittynyt yleisesti hiukan aikuisemmaksi ja vakavammaksi.

The Orvillen kolmatta kautta, jonka alaotsikkona on New Horizons, jouduttiin odottamaan tavallista pidempään. Seth MacFarlane on julkisesti todennut The Orvillen jatkumisen neljännelle kaudelle olevan 50/50-mahdollisuus. Näyttelijöiden sopimuksia ei ole automaattisesti jatkettu ja moni tarinakulku kirjoitetaan kolmannen kauden aikana loppuunsa.

Disneylle Fox-yrityskaupan myötä siirtynyt The Orville on kuluvalla kaudellaan muuttunut muodoltaan elokuvallisemmaksi. Vaikka jaksoja on vain 10, niillä on kuitenkin aiempiin kausiin verrattuna lähes kaksikertainen kesto. Ne näyttävät sekä kuulostavat kinemaattisemmilta. Kerronnan kannalta ratkaisu toimii ja jättää kaipuun kokea lisää samaa laatua. MacFarlanen mukaan paljon riippuu kutenkin siitä, löytääkö yleisö The Orvillen pariin. Suomessa sen aiemmat kaksi kautta ovat tarjolla suoratoistossa Disney+:lla, kolmas kausi on käynnissä tv-kanava Foxilla.

The Orville: New Horizons Foxilla ke 28.9.22 klo 23.00, uusinnat myös su-ma öisin ja uudet jaksot maanantaisin klo 20.00.

 

Lähde: DigitalSpy

Lisää luettavaa