Illalla tv:ssä: Päätyikö komea antiikkikauppias tappolistalle?

Tuntemattomampi Agatha Christie -kertomus.

22.12.2020 15:31

Totuus Hallavan hevosen majatalosta on dekkaristi Agatha Christien käsialaa, mutta ei hänen Poirot-tarinoitaan. Se ei kuulu myöskään Christien maineikkaisiin neiti Marple -julkaisuihin, vaikka teksti on sovitettu kymmenisen vuotta sitten myös osaksi tv:n Marple-sarjaa.

BBC:n tuoreempi minisarja on alkuperäistekstille uskollisempi, sillä se nostaa päähenkilökseen kirjallisen teoksen päähenkilön, Mark Easterbrookin. Antiikkia kaupustelevan Easterbrookin roolissa nähdään Rufus Sewell, kulttimainetta nauttivan tulevaisuusvisio Dark Cityn aikaan (1998) nousevasta elokuvatähteydestä nauttinut brittinäyttelijä. Viime vuosina hänet on nähty The Man in the High Castle -sarjan päätehtävissä.

Vuodet ovat kohdelleet Sewelliä hyvin, sillä hänet voisi helposti kuvitella edelleen vaikkapa sankarilliseksi ritariksi johonkin miekka ja magia -kertomukseen. Magiaa lupailee myös Totuus hallavan hevosen majatalosta, mikä ei ole Christien teksteille tyypillisintä sisältöä.

Easterbrook saa kuulla päätyneensä mystiselle nimilistalle, jonka muiden henkilöiden henki on ollut löyhässä. Onko kyse tosiaan tappolistasta vai mistä, sitä pengotaan sarjan kolmen jakson ajan. Easterbrookin tämä lista johtaa syrjäiseen Hallavan hevosen majataloon, jossa hän kohtaa kolme noitamaista naista.

Kertomuksen uudempi tulkinta on mm. vuoden 2011 Suuria odotuksia -versioinnin ja Charles Dickensin ihmemaan kirjoittaja Sarah Phelpsin sovittama. Hän ei ole ensi kertaa Christie-kuvioissa mukana, sillä Phelps on sovittanut minisarjaksi myös hyytävän tehokkaasti 1930-lukulaisen klassikon Eikä yksikään pelastunut (2015).

Tummia sävyjä, mutta myös nasevien sivuhenkilöiden kautta välittyvää huumoria lupaileva Totuus hallavan hevosen majatalosta esitetään kolmena peräkkäisenä päivänä MTV3:lla. Torstain 24.12. jakson jälkeen samalla kanavalla voi jatkaa Christie-putkea vielä neiti Marple -leffalla Koston jumalattarena.

Totuus hallavan hevosen majatalosta MTV3:lla ti 22.12.20 klo 21.00 alkaen, uusintana su 27.12.20 klo 22.35 ja mtv.fi:ssä.

Lisää luettavaa