Illalla tv:ssä: Petturi ydinsukellusveneessä – tätä sota on tänään

Brittisarja esittelee uuden ajan sodankäynnin nurjaa puolta.

3.10.2021 16:01

Millaista olisi jahdata murhaajaa yli sadan metrin syvyyksissä, ilman mahdollisuutta pyytää lisätietoja tai yhtään mitään rikospaikan ulkopuolelta? Aikaa toimelle annetaan vain kolme päivää, eikä rikoksen selvittäminen saa vaarantaa laivaston salaista tehtävää. Hankala asetelma vaatii rautahermoisen ammattilaisen selvittäjäkseen – mutta entä jos nuo hermot pysyvät koossa vain pillerien voimalla?

Informaatiosodankäynti voi kuulostaa verettömältä taistelulta, mutta brittisarjassa Vigil – kuolema syvyyksissä se osoittautuu paljon kohtalokkaammaksi. Kun kalastajatroolari uppoaa keskellä kirkasta päivää, herää kysymys, mitä erikoista pinnan alla on tekeillä. Troolarin hädän havainnut ydinsukellusvenemies kuolee epäselvissä olosuhteissa, joten laivasto etenee protokollan mukaan ja käynnistää asiasta tutkinnan. Poikkeuksellisesti kuolinpaikalle lennätetään laivaston oman miehen sijasta rikosetsivä Amy Silva (Suranne Jones, Doctor Foster), joka joutuu heti törmäyskurssille komentoketjuun kuuluvien kanssa.

Kuusiosainen Vigil kasvattaa jännitystä kuin hyvää tahtia marssien – niin, etteivät hitaimmat putoile matkalle, ja toisaalta niin, etteivät nopeimmat ehdi tylsistyä.  Sarjan uskottavuutta saattaa nakertaa se, että ydinsukellusveneessä tapahtunutta rikosta selvittää ns. tavallinen poliisi, jolla on menneisyydessään läheisen hukkumiseen liittyvä traaginen kokemus. Erinomaiset näyttelijät (Jonesin lisäksi Game of Thronesista tutut Stephen Dillane ja Rose Leslie, Nuori Morse -sarjan Shaun Evans, Line of Dutyn Martin Compston) kuitenkin pelastavat paljon. Eikä käsikirjoituskaan jätä tarjoamatta edes jossain määrin kelvollista selitystä tällaiselle ratkaisulle.

Kaikista salaisuuksista, säännöistä ja määräyksistä huolimatta ihmiset ovat aina lopulta yhtä häilyviä kuin meri. Tähän liittyvä arvaamattomuus kannattele myös Vigiliä, jossa jopa aivan eri agendoja ajavat hahmot onnistuvat puhuttelemaan katsojaa, kasvaessaan minuutti minuutilta mielenkiintoisemmiksi. Vigil kuuluu niihin sarjoihin, jotka katsoja voi haluta ahmaista yhtenä suupalana, ja sellaiseksi se on tehty myös leikkauksensa kautta: esim. kertausta aiemmasta ei näytetä jaksojen alkuun. Yle Areenan kautta maratonin karauttaminen onnistuu vaikka heti, mutta pitkäjänteisimmät voivat seurata sarjaa viikoittain perinteisen tv-kanavan kautta.

 

Vigil – kuolema syvyyksissä Yle tv1:llä sunnuntaisin alkaen 3.10.21 klo 22.20 ja kaikki jaksot myös Yle Areenassa.

Lisää luettavaa