Illalla tv:ssä: Poliisille syötetään valheita, mutta yksi matkalaukku paljastaa totuuden

Puistattava tapaus tosielämästä.

30.5.2021 18:31

”Jos minulle tapahtuu jotakin, he ovat syyllisiä”, toteaa nuori kurdinainen rakeisella videolla. Gasellimaisen suurin silmin kuulustelijaansa katsova nainen saattaa kuitenkin puhua palturia. Honour – Perheen kunnia kertaa Lontoossa vuonna 2006 tapahtuneen rikoksen taustoja ja tutkintaa.

Rikoskomisario Caroline Goode joutui lähes kylmiltään temmatuksi mukaan tutkimaan Irakin kurditaustaisen Banazin tapausta. Parikymppisen naisen poikaystävä ilmoitti, ettei onnistunut saamaan Banaziin yhteyttä. Poliisille juttu näyttäytyy myös sarjassa katoamistapauksena, mutta hämmennystä herättää, että Banazin vanhemmat viestivät tämän kohtalosta muuta.

Kahden erilaisen kulttuurin käsitykset oikeudesta ja kunniasta piirtyvät kaksiosaisessa minisarjassa esiin ainakin pääosiltaan. Se, minkä englantilaiset kokevat normaalina, on maahanmuuttajayhteisön vaikuttajille elämää suurempi epäkohta. Jännitettä tarinaan tuo se seikka, etteivät kaikki poliisit tai edes syyttäjä tunnu olevan täysin uhrin puolella edes järkyttävimpien yksityiskohtien paljastuessa.

Vanhalla kuvamateriaalilla Banaz (Buket Komur) yrittää hakea apua, mutta epäonnistuu sen saamisessa. Hän saa eron uhkaavasta miehestään, mutta kun oman yhteisön valvovat silmät havaitsevat hänen suutelevan toista, Banazista tehdään varoittava esimerkki. Poliisi takoo tapauksen kanssa päätään seinään, sillä naisvetoinen tutkijatiimi on kurdiyhteisölle lähinnä vitsi.

Tapauksesta myös palkinnon ansainnutta Goodea näyttelee kokonaisuudessa mm. Durrellin perhe- ja Bodyguard-sarjoja tähdittänyt Keeley Hawes – luotettavaan tyyliinsä. Hänen alaisinaan nähdään mm. Mark Stanley (Murhat maalaistalossa, Sanditon) ja Alexa Davies (Me metallinetsijät). Kuten monesti aiemminkin, britit osoittavat jälleen, että laatudraaman tekeminen sujuu heiltä mutkattomasti. Silti Honour – Perheen kunnia ei tunnu kuin vain paremman luokan liukuhihnatuotteelta.

 

Honour – Perheen kunnia Yle tv1:llä sunnuntaisin 30.5.21 klo 21.45 alkaen ja Yle Areenassa.

Lisää luettavaa