Illalla tv:ssä: Rakastetun tv-kasvon ura päättyi skandaaliin, eikä hänen toverinsakaan ollut mikään pulmunen

BANIJAY RIGHT/Yle

Itkuisten uhrien paljastukset.

Vuonna 2011 kuollut Jimmy Savile oli Iso-Britanniassa tv-ja radiolegenda, rakastettu julkisuuden kasvo, jonka polvella myös moni lapsi pääsi keikkumaan. Savilen todelliset kasvot paljastuivat myöhemmin, kun häntä ryhdyttiin epäilemään lasten hyväksikäyttäjäksi. Rikostutkijat-sarja (The Detectives) paljastaa, kuinka Savilen ystäväpiiriin kuulunut DJ Ray Teret päätyi niin ikään epäilyjen kohteeksi.

Vuonna 2015 käynnistynyt Rikostutkijat on eri maata kuin nimellisesti samankaltainen jännityssarja NCIS Rikostutkijat. Siitä puuttuu tietty kronologisuus ja fiktiosta tuttu, kuumeiseksi käsikirjoitettu ajojahti. Rikostutkijoissa kamera seuraa tosielämän rikostutkijoita tiiviisti, mutta tapauksia ei käsitellä edes jakso kerrallaan loppuun asti. Ensimmäisen kauden isoin tutkinta liittyy Ray Teretiin, jonka historiasta paljastuu kymmeniä uhreja, nyt aikuisia naisia, joiden itkuiset tarinat paljastuvat kameralle yksi toisensa jälkeen.

True crime -lajityyppiin asettuva sarja esittelee aloituskaudellaan seksuaalirikoksia penkovan yksikön toimintaa viileän asiallisesti. Tutkijoilla on kasvot, mutta heidän keskustelunsa eivät vahingossakaan lipsu oman yksityiselämän puolelle. Toki poliisikin on vain ihminen, kuten eräs kahden tutkijan välinen neuvonpito vihjaa: heistä kokeneempi kehottaa toista olemaan hypistelemättä silmälasejaan, jottei kuulusteltava tulkitsisi sitä hermostuneisuudeksi.

Rikollisten ja uhrien tarinat ovat asia erikseen. Katsojalle paljastetaan heidän osaltaan paljon, mikä luo osittain samaistumispintaa. Syytettyjen motiivit jäävät sarjassa pääasiassa kuitenkin etäisiksi, vaikka heidän annetaan puhua tapahtuneista omin sanoin.

Järkyttävää kuvamateriaalia Rikostutkijoissa ei nähdä, vaan sitäkin enemmän tuumintaa neuvottelupöydissä ja kuin perhealbumeista napattujen kuvien toistuvaa pyörittelyä. Välillä poiketaan penkomassa vanhoja rikospaikkoja, jotka eivät arkisessa päivänvalossa kovin dramaattisilta näytä. Mutta siinä onkin sarjan ydin: mikään tai kukaan ei ole välttämättä sitä, miltä alkuun vaikuttaa.

 

Rikostutkijat Yle tv2:lla torstaisin alkaen 3.3.22 klo 21.00 ja jaksot myös Yle Areenassa.