Illalla tv:ssä: Ristejä ja vanhoja sitaatteja – Amsterdamin sarjamurhaaja hämmentää viesteillään

Yhden ilmeen mies palaa.

15.2.2023 16:30

Amsterdamin tuulimyllyjen keskeltä löytyy tavallista karmaisevampi variksenpelätin. Ihmisruumiista kyhätyn pelättimen mukana on kumma viesti. Vähän myöhemmin poliisin tietoon tulee toinen ruumis, joka ei suoranaisesti vaikuta liittyvän edelliseen. Mutta uuden vainajan muassa on jälleen viesti.

Amsterdamin poliisin Van der Valk ei montaa vihjettä tarvitse päätelläkseen, että liikkeellä on sarjamurhaaja. Toinen seikka on, johtavatko vähät vihjeet nappaamaan tappajan ennen kuin tämä iskee jälleen. Ajojahdissa on tuntua David Fincherin Seitsemän-leffasta.

Jos Van der Valkin nimi kuulostaa jotenkin 1970-lukulaiselta, mielikuva ei ole väärä: Tämän niminen rikoskomisario saalisti pahiksia tv-ruuduissa jo 1972. Uudestaan Van der Valk palasi ruutuihin vuonna 2020, liki 30 vuoden tauon jälkeen – tietenkin uusin kasvoin.

Vanhaan sarjaan verrattuna uudempi Van der Valk, kanavakaupungin kyttä näyttää jopa metroseksuaalilta. Mutta yhtymäkohtia löytyy. Edelleen, vaikka tapahtumapaikat ja hahmot ovat Hollannista, sarja on brittiläinen ja englanniksi puhuttu. Jos alkuperäisessä Van Der Valkissa sivuhenkilöiden karskius ja kulmikkuus toivat sarjaan katu-uskottavuutta, uudessa versiossa samaa karskiutta ja kulmikkuutta on pakattu erityisesti sarjan nimihenkilöön.

Keski-Englannin maisemista kotoisin olevan Marc Warrenin (Taistelutoverit) tulkitsema Piet Van der Valk on lähes Charles Bronsonin (Huuliharppukostaja) henkeen pokerinaama. Eli mies, joka väräyttää tuskin kulmakarvaansa, kohtaa hän sitten irvokkaasti silvotun uhrin, pommiuhan, rukkaset seurustelukumppanilta tai alaiseensa liittyvän ongelman. Tässä tyylissä on jotain niin retroa, että se saattaa tuntua jopa virkistävältä tuulahdukselta. Toisaalta Chris Murrayn luoma uusi Van der Valk kollegoineen onnistuu siitä huolimatta olemaan kiinni tässä päivässä. Mm. toimintatavat ja työvälineet ovat toista kuin vuosikymmeniä sitten.

Tästä illasta eteenpäin Ylen ohjelmistossa nähtävät jaksot ovat uuden version toiselta tuotantokaudelta. Kahteen osaan jaetut tapaukset kattavat kaikkiaan kuusi jaksoa, joiden perään nähdään sarjan uunituore kolmas kausi. Sen alkuun näyttelijärivistössä tapahtuu ravisuttava muutos, mikä jättää katsojan kummastelemaan kahden merkittävän hahmon kohtaloa. ITV ei ole toistaiseksi ilmoittanut jatkavansa Van der Valkin tutkimuksia neljännelle kaudelle.

 

Van der Valk, kanavakaupungin kyttä 2. kauden jaksot Yle tv1:llä keskiviikkoisin alkaen 15.2.23 klo 22.00 ja jaksot myös Yle Areenassa.

Lisää luettavaa