Illalla tv:ssä: Sairasta sotaa – mukana George Clooney ja Hugh Laurie

Mahdoton tehtävä toisessa maailmansodassa.

4.5.2023 15:31

Alaston mies kävelee verissään läpi sotakaluston ja armeijan harmaisiin sonnustautuneiden miesten täyttämän alueen. Hetkiä myöhemmin nähdään George Clooneyn näköinen upseeri karjumassa sotilasrivistöille, kuinka epätäydellistä näiden marssi on. Ei edes kättä osata nostaa oikeassa kulmassa jalkojen tahtiin. Mitä hittoa on meneillään?

Sodan mielettömyydestä kertovia tarinoita riittää. Mel Gibsonin ohjaama Hacksaw Ridge – aseeton sotilas vuodelta 2016 edustaa niistä vakavamielisempää päätä, Stanley Kubrickin vuoden 1964 mustavalkoklassikko Tohtori Outolempi eli: kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia lähestyy aihetta huumorilla. Joseph Hellerin 1960-lukulaiseen romaaniin pohjaava Catch-22 putoaa lähemmäs jälkimmäistä suuntausta.

Hellerin kirjan Catch-22 on koodinimi tilanteelle, josta ei ole poistumistietä, kiitos sääntöviidakon ja rajoitteiden. Esim. Majuri Majuriksi nimetty sälli saattaa joutua majuriksi majurin paikalle vain siksi, ettei kukaan ole huomannut kysyä hänen todellista titteliään.

Toiseen maailmansotaan sijoitetun Catch-22:n varsinainen päähenkilö on kapteeni Yossarian (Christopher Abbott). Nuorukainen haluaisi olla kaukana Italian taistelukentiltä, joille hänet on lähetetty, mutta mikään temppu ei tunnu vievän häntä niiltä pois. Missioiden määrä kolminkertaistuu, käskyt kuulostavat päivä päivältä vaikeammilta käsittää. Näyttää melko varmalta, ettei hän pääse elävänä kotiin.

Nyt Ylen ohjelmistosta löytyvän Catch-22-minisarjan perusongelma on sama kuin Hellerin kirjasta 1970 julkaistun elokuvan. Se ampuu asioita yli, lyö niitä läskiksi ja odottaa, että katsoja vain pysyttelee messissä. Jos tätä tyyliä ei ole valmis ostamaan Clooneyn ja Hugh Laurien tasoisista tähdistä huolimatta, Yossarianin koettelemukset ja Catch-22:n viesti eivät kosketa, eivätkä puhuttele. Luke Daviesin ja David Michôdin luomalla sarjalla on silti potentiaalia, mistä kielii mm. sen saama Golden Globe -ehdokkuus.

 

Catch-22 Yle tv2:lla torstaisin alkaen 4.5.23 klo 22.00 ja Yle Areenassa.

Lisää luettavaa