Illalla tv:ssä: Se kuuluisa viimeinen juttu

Vuodesta 2015 tehty rikossarja jatkuu uusin jaksoin.

23.7.2021 20:30

Brittiläinen Unforgotten on suomalaisittain saanut kohtalaisen osuvan nimikäännöksen, Minkä taakseen jättää. Nimi osuu kohdalleen erityisen hyvin sarjan uusimman ja neljännen tuotantokauden kohdalla, sillä siinä kymmeniä vuosia vanhasta pakastimesta löytyy päätön ihmisruumis, uhri, jonka tappaja ei uskonut enää palaavan hänen päänvaivakseen.

Romuttamolle jahkautunut kylmälaite ja sen hyytävä sisältö pakottavat rikoskomisario Cassie Stuartin (Nicola Walker, Viimeinen tango Halifaxissa) takaisin sorvin ääreen. Sairaslomaa pitänyt ja eläkepäivistä haaveillut Walker suorastaan revitään takaisin töihin, vaikka hän piti jo edellistä juttuaan pisteenä uralleen. Kolmeen osaan pilkottu tuotantokausi keskittyy yksin tämän tapauksen setvimiseen ja muovautuu samalla yhdeksi versioksi niistä kuuluisista viimeisistä tapauksista, joiden kanssa rikosten ratkojat Sherlock Holmesista lähtien ovat painineet.

Minkä taakseen jättää antaa yhtä lailla tilaa päättömään ruumiiseen liittyvän entisten nuorten joukon yksityiselämälle kuin Cassien henkilökohtaiselle koetukselle. Vaikka oma isä (Peter Egan) tekee muistisairaana ikäviä, työ maistuu puulta, ja Cassien kollega Sunny Khan (Sanjeev Bhaskar) on huolissaan räytyneen Cassien voinnista, rouva painaa menemään vanhan kuormajuhdan päättäväisyydellä.

Kokonaisuudessa on osasia, jotka eivät ehkä näin sanottuna ole kovin kiehtovia tai viihdyttäviä, mutta Chris Langin (mm. Syyttömästi tuomittu) luoma sarja onnistuu tälläkin kaudella pitämään katsojan otteessaan. Silloin kun sarja ei anna varsinaisesti vastausta kysymyksiin miksi, miten tai kuka, ruudussa nähdään loistavaa näyttelijäntyötä herättelemässä katsojan sympatioita. Sitä katsellessa voi melkein unohtaa, että tämä on vain fiktiota.

 

Minkä taakseen jättää Yle tv1:llä pe 23.7.21 klo 22.20 alkaen ja kaikki kauden jaksot myös Yle Areenassa.

Lisää luettavaa