Illalla tv:ssä: Selviääkö vakooja ilman asetta kylmässä sodassa?

Beirutista Helsinkiin, Wieniin ja vielä kauemmas.

22.4.2022 15:33

Yksi brittitähti Michael Cainen merkkirooleista on ollut Harry Palmer, monipuolisen kirjailija Len Deightonin luoma agenttihahmo. 1960-luvulla Palmeria tulkinnut Caine ei ollut mikään ns. tissiposki, vaan Cockneyn terävällä murteella haasteleva jätkä, joka näytti pystyvän pitämään puoliaan vaikeissakin paikoissa.

Tuoreeltaan Ylellä esitettävä Salainen agentti Harry Palmer (The Ipcress File) päivittää Deightonin luomuksen tähän päivään. Vaikka sarjassa on haettu kaikin puolin vuosikymmenten takaista tyyliä, päähenkilöiden keskinäisissä keskusteluissa ja luonteissa näkyy 2020-luku. Kamera voi olla kallellaan kuin jossain uuden aallon rainassa ja naisten kampaukset klassisen suuria, mutta esim. Sean Conneryn ajan James Bond -rainoihin verrattuna tässä versioinnissa ei ole hahmoja, joilla olisi kaikki langat käsissään tai yhtään yksiselitteistä sankaria.

Uutuussarjassa Palmeria näyttelevä Joe Cole (Peaky Blinders) ei suoranaisesti vaikuta kaverilta, joka olisi nähnyt Korean sodan. Tämä tyyppi ei edes halua kantaa asetta. Toisaalta Colen melkein kuoropoikamainen olemus auttaa uskomaan, että tässä on mies, joka pystyy käymään mustanpörssin kauppaa melko huomaamattomasti.

Salakuljetettu tavara saa Palmerin nalkkiin myös tässä sovituksessa. Palmerin onneksi brittitiedustelu tarvitsee miestä, jolla on yhteyksiä, joten vankeuden sijaan hän päätyy jäljittämään kadonnutta tiedemiestä. Suurvallat käyvät kylmää sotaa, ja ydinaseiden kehittelyyn tarvitaan asiantuntijaa. Mutta keiden hallussa tämä on?

Sarjassa Colen rinnalla nähdään mm. Lucy Boynton (Idän pikajunan arvoitus), jonka näyttelemä agentti Jean Cortney on Palmerin tavoin muuta kuin ensisilmäyksellä voisi kuvitella. Samankaltaista leikittelyä on käytetty sarjan juonenkuljetuksessa. Juuri, kun katsoja saattaa luulla sen juonen kulkevan samanlaisia vanhoja polkuja kuin aina ennenkin, tapahtuu muutos, jota et ole osannut odottaa.

 

Salainen agentti Harry Palmer Yle tv1:llä perjantaisin 22.4.22 klo 22.00 alkaen ja Yle Areenassa.

Lisää luettavaa