Illalla tv:ssä: Sotilaat marssivat kylpyläkaupunkiin

Onko kaunis Charlotte pulassa?

26.9.2022 16:32

Suurperheen vanhin tytär on 1800-luvun alun Englannissa tiukassa paikassa. Maatilalla varttunut Charlotte on hoitanut sisariaan ja tottunut tarttumaan monenlaiseen toimeen. Hänen iässään olevan nuoren naisen pitäisi kuitenkin löytää pian itselleen vakavarainen puoliso. Eräs sopiva ehdokas löytyi jo kylpyläkaupunki Sanditonia rakentavasta perheestä, mutta kohtalo repi nuoret erilleen.

Tähän tarina päättyi, tai niin tv-sarjan tilannut ITV sen päätti. Tavallisesti periodidraamoille lämpenevät brittikatsojat eivät löytäneet Sanditonia. Andrew Daviesin luoma sarja myös perustuu Jane Austenin keskeneräiseksi jääneeseen romaaniin, joten tekijöillä ei edes ole ollut tarinalle Austenin toiveikasta henkeä mukailevaa lopetusta. Ensimmäinen kausi loppui kuin sen olisi viimeistellyt joku Brontën sisaruksista.

Kansainvälisen yleisön kiinnostus sarjaa kohtaan kasvoi silti lopulta siinä määrin suureksi, että kertaalleen kuopattu sarja on nyt saanut toisen tuotantokauden. ITV:n sijasta Sanditonin uuden kauden riskit lankesivat Red Planet Picturesille. Lähes kaikki ensimmäisen kauden näyttelijät palasivat rooleihinsa, mutta Davies tiimeineen on joutunut luovimaan myös entistä karikkoisemmissa vesissä paikatakseen jatkosta jättäytyneiden näyttelijöiden puuttumista.

Vähän kuin Netflixin Bridgertonin kohdalla, Sanditonissakaan ei nähdä tiettyjä suosikkihahmoja tai -hahmoa kaudesta toiseen. Davies on silti onnistunut kääntämään tilanteen voitoksi. Kylpyläkaupungissa on aina tilaa uusille vieraille ja raharikkaille. Charlotten (Rose Williams) toinen matka Sanditoniin, nyt nuoremman ja vielä naiivin Alison-sisarensa (Rose Graham) kanssa, tarjoaa lämpimien jälleennäkemisen lisäksi tilaisuuden tutustua salskeisiin sotilaihin, eksentriseen taiteilijaan ja synkeisiin mietteisiinsä kahliutuneeseen tilalliseen.

Jos kausi alkaa kuin rupuiselta kiertotieltä poukkoillen, pian sen kiesit löytävät uomansa tarinankerronnan valtatiellä ja katsoja tempautuu mukaan hyviin austenmaiseen suhdeverkostoon. Davies, joka tunnetaan myös Bridget Jones -leffojen ja Dickensin Pikku Dorritiin perustuvan sarjan käsikirjoittajana, onnistuu laajentamaan Charlotten ja hänen ystäviensä tarinaa uusiin suuntiin vähintäänkin kelvollisesti ja kehittämään nyt myös sivuhahmoille lisää särmää.

Kuusi jaksoa on ahmittu nopeasti, mutta onneksi sarjalle on lupailtu myös kolmatta kautta.

Sanditon, 2. kausi Yle tv1:llä alkaen ma 26.9.22 klo 19 ja molemmat kaudet myös Yle Areenassa.

Lisää luettavaa