Illalla tv:ssä: Suositun sarjan spin-off, josta tuli täysi huti

Kiinnostavia näyttelijöitä mukana.

29.3.2022 21:32

Kun sarja menestyy, mutta kaikkia sen näyttelijöitä tai sen tarinaa ei voi vaatia venymään samoissa raameissa ikuisuuksiin, tv-yhtiö tilaa spin-offin. Amerikkalaissarjoista CSI on poikinut ehkä tv-historian onnistuneimmat spin-offit – niillä on ollut mittaa useita tuotantokausia. Niin ikään rikollisjahtiin keskittyvä Criminal Minds seuraili tätä tietä vuonna 2011 spin-offilla Criminal Minds: Suspect Behaviour.

Tänään myös Suomen televisiossa käynnistyvä Criminal Minds -spin-off on perusesimerkki siitä, miten hyvä yritys voi epäonnistua. Suspect Behaviourin ”kortit” ovat lupaavat. Puitteet ovat kunnossa, kaikki kameratyöstä äänitykseen on tehty selvästi ammattitaidolla. Käsikirjoituksissa seurataan tuttua kaavaa: yli osavaltiorajojen operoiva tutkijatiimi tarttuu joka jaksossa yhteen rikokseen, jonka se yrittää ratkaista profiloimalla tekijän perusteellisesti.

Tutkijatiimin johtohahmoa näyttelee monin palkinnoin juhlittu Forest Whitaker (The Last King of Scotland). Whitakerin tulkitsema agentti Cooper huokuu sekä rauhallisuutta että määrätietoisuutta, kuten monet näyttelijän aiemmatkin hahmot. Tässä kohtaa spin-offin heikommat puolet alkavat jo pilkottaa: ei ole varsinaisia irtiottoja aiemmasta, eikä tutuista hyvistä aineksista ole onnistuttu kehittämään mitään kovin uutta ja erityistä.

Whitakerin Cooperin ympärille on koottu tiimiä samanoloisesti kuin spin-offin emosarjaan. Joukossa on persoonallisuuksia vähän joka lähtöön, joskin näissä henkilöissä on vähemmän särmää kuin yhdessäkään emosarjan hahmoista. Heille ei jätetä aikaa esitellä monipuolisuuttaan, sillä emosarjasta poiketen Suspect Behaviourin keskushenkilöt nähdään useammin geneerisissä kenttätöissä, kuten potkimassa ovia sisään ja hölkkäämässä aseet tanassa.

Spin-offin hahmoista paistaa tietty mielikuvituksettomuus: Cooperin remmistä löytyy mm. älykäs blondi (Beau Garrett), haukansilmäinen komistus (Matt Ryan) ja erikoista lempinimeä kantava oman tien kulkija (Michael Kelly). Ainakaan ensimmäisellä (ja ainoalla) kaudella hahmot eivät kasva lähtöpisteestään juuri piirun vertaa. Emosarjan väriläiskä, IT-nero Penelope (Kirsten Vangsness), täydentää tiimiä, mutta hänen roolinsa on lopulta vähäinen.

Yhdessä seikassa Criminal Minds: Suspect Behaviour sentään ilahduttaa: Whitaker ei jää sarjan ainoaksi näyttelijäkasvoksi, jonka katsoja ehkä muistaa jostakin muualta. Hänen ohellaan jaksoissa nähdään mm. veteraanitähti Richard Schiff (West Wing), Sean Conneryn poika Jason Connery, monissa komedioissa esiintynyt Janeane Garofalo sekä Kolmas kivi auringosta -komediasarjasta tuttu French Stewart. Viimeksi mainittu on sarjassa mukana vaihteeksi sysipahana roistona.

Criminal Minds: Suspect Behaviour FOXilla tiistaisin alkaen 29.3.22 klo 22.00 (uusinnat to ja ma).

Lisää luettavaa