Illalla tv:ssä: Takavuosien loistava kotimainen rikossarja palaa

Hiljainen mies saapuu laivalla Ruotsista.

30.3.2022 17:01

Silja Serenade lipuu talviseen satamaan kyydissään vaitelias sänkipartainen mies (Kai Lehtinen). Talousrikoksia penkonut poliisi ammutaan teloitustyyliin kesken tv-haastattelun. Suomen mittakaavassa hämmentävä tapaus ei kauaa pysy salassa. Komisario Jansson (Oiva Lohtander) ottaa asiakseen selvittää kollegansa murhan. Vähempää hän ei voisikaan, sillä menehtynyt oli hänen ystävänsä.

Tästä tilanteesta käynnistyy kotimaisen tv-historian parhaimmistoon lukeutuva rikossarja Raid. Harri Nykäsen rikoskirjoista tuttuja hahmoja tv-ruutuihin tuonut sarja voitti mm. parhaan draamasarjan ja ohjauksen (Tapio Piirainen) Venla-palkinnot. Eikä ihme, sillä Raid yhdistelee erilaisia elementtejä erinomaisesti.

Sarjassa juoni ei ole niin suoraviivainen kuin ensi vilkaisulla voisi olettaa. Raidiksi kutsuttu asemies ponkaisee epäiltyjen listan kärkeen, mutta komisario Janssonin silmiin tapauksessa on piirteitä, joita ei pelkän ampujan selvittämisellä ratkaista. Hahmot ovat letkeän perisuomalaisia ja niiden suuhun kirjoitettu dialogi hykerryttävän lakonista. Synkkää tarinaa värittävät lisäksi pienet kuvalliset oivallukset, kuten esim. pornokauppias Sundmanin (Juha Muje) yrityksen arsenaalin käyttö alamaailman välienselvittelyn välineenä. Kokonaisuuden kruunaa Mari Rantasilan tulkitsema tunnuslaulu.

Aika ei ole suuremmin nakertanut Raidin tehoa. Toki kuvissa näkyvät kännykät, setelit ja autot muistuttavat vuosituhannen vaihteen maisemista, mutta mainio tarina kantaa. Sarjassa nähdään myös hieno joukko kotimaisen draaman taitureita, jotka ovat jo siirtyneet ajasta ikuisuuteen. Mm. Leif Wager (Katariina ja Munkkiniemen kreivi) vuorineuvosroolissa, Helge Herala (Tähdet kertovat, komisario Palmu) hallitsee kaatopaikan Keisarina, Risto Salmi (Tuntematon sotilas, 1985) vammojaan tuulettavana Perse-Arskana ja Tuula Nyman (Akseli ja Elina) nautiskelemassa ärsyttävän byrokraattisen apulaiskaupunginjohtajan roolista.

Raid Yle tv2:lla 30.3.22 klo 21.00 alkaen ja Yle areenassa, josta löytyy myös sarjan tarinaa jatkava elokuva vuodelta 2003.

Lisää luettavaa