Illalla tv:ssä: Tiukka kuvaputki – näitä ohjelmia katsoivat ”kaikki”

Julkkikset sohvaperunoina.

25.4.2021 19:31

MTV3:n eli tuttavallisemmin Maikkarin alkuaikojen ohjelmia ei ole suuremmin kierrätetty kuvaruudussa. Tänä iltana käynnistyvä viisiosainen Pöllötöllö-sarja tuo lohtua jokaiselle, joka on ikävöinyt kanavan vanhoja kotimaisia tv-ohjelmia.

Silloin kun Suomen antenniverkossa näkyi vain kaksi tv-kanavaa, kansan syvät rivit kerääntyivät helpommin katsomaan vain tiettyjä ohjelmia. Suosikkeja olivat mm. uutiset, lavatanssit ja sketsisarjat. Jonnet eivät muista, mutta mummot kyllä, kuinka Oy Mainos-TV-Reklam Ab toimi ensin kuin Yleisradion vuokralaisena, eli sen ohjelmia saattoi antenniverkossa katsoa vain rajoitetusti Ylen kanavalta. Vasta 1990-luvun alussa MTV3 alkoi näkyä ympäri maan omalla kanavallaan, mikä lisäsi ohjelmatarjontaa.

Pöllötöllö marssittaa ruutuihin vuosikymmenten takaiset suosikit pikana, sillä mitään siinä muisteltavaa ohjelmaa ei jäädä katsomaan tunneiksi. Tarjolla on lähinnä välähdyksiä ja hauskoja anekdootteja, mutta myös haikeutta. Esim. heti ohjelman tunnuksessa vilahtaa leike hupisarjasta, jossa vastikään edesmennyt rakastettu muusikko Fredi esiintyi.

Ylen suositun Sohvaperunat-viihdesarjan tapaan Pöllötöllössä ohjelmia seurataan apuvoimien kanssa. Sarjojen erona on, että Pöllötöllön punaiselle sohvalle on kutsuttu julkkiksia. Joukosta löytyy Vintiöt-sarjan näyttelijätiimiä (Kari Hietalahti, Santeri Kinnunen, Niko Saarela), juontajaa (Sami Sykkö), tanssitaiteilijaa (Jorma Uotinen) ja uutiskasvoa (Kirsi Alm-Siira). Tunnelma on rento, joskaan ei niin kotoisan oloinen kuin Sohvaperunoissa. Kotoisuuden puutetta korvaa ainakin osin sarjan välittämä nostalgia.

 

Pöllötöllö MTV3:lla sunnuntaisin 25.4.21 klo 20.00 alkaen, jaksot myös Subilla lauantaisin 1.5.21 klo 15.30 alkaen ja mtv.fi:ssä.

 

Lähde: Ruudun hurma: Johdatus tv-kulttuuriin, Veijo Hietala (1996)

Lisää luettavaa