Illalla tv:ssä: Tohtori Freud ja verenkarvaiset näyt

Yle

Psykoanalyysillä murhaajan jäljille.

Arvostettu psykoanalyytikko ja lääkäri Sigmund Freud on kiintoisa hahmo, mutta onko tästä tosihistorian tieteilijästä fiktiivisen jännityssarjan päähenkilöksi? Freudia on käytetty vuosien saatossa niin eri tarinoiden koomisena sidekickinä kuin elämäkertadraaman hahmona, mutta tuoreessa sarjassa Freud – tappajan mieli miehestä leivotaan eräänlaista etsivää.

Robert Finsterin tulkitsema Freud on sarjan alussa nuori lääkäri, joka on vasta avannut praktiikkansa ja taistelee sekä tiedeyhteisön hyväksynnän saavuttamisessa että vuokrarästiensä kanssa. Freudin nimi ei vielä merkitse mitään, hänen ajatuksensa ovat vanhojen harmaapartojen mielestä täyttä huuhaata. Sitten poliisi puolivahingossa kiikuttaa nuoren lääkärin pakeille kuoleman kielissä olevan verisen naisen ja Freud tulee tempautuneeksi murhaajajahtiin.

Finsterin säikkysilmäinen ja osin ison mustan parran taakse kätkeytyvä näytteleminen ei tee sarjan Freudista Sherlock Holmesin kaltaista neroa, vaikka sellainen sen tekijöiden tarkoitus ehkä on ollut. Sarja kuitenkin sijoittuu samalle aikajanalle kuin monet Holmes-tarinat ja pyrkii kuvaamaan psykoanalyysin isän eleganttien neitojen hyväntekijänä.

Freud – tappajan mieleen ajankuva on sisäistetty kuin entisajan maalaukseen. Juoni ei etene kuin modernin sähköauton vauhdissa, vaan kuin rauhallista kaviokyytiä. Toisaalta sarjan kuvat ovat niin hämäriä, että niiden mustuus saa jopa ihmettelemään, eivätkö tekijät ole nähneet restauroituja versioita vanhoista maalauksista? Vuosisadan likakerros on kätkenyt monen vanhan taideteoksen yksityiskohdat tavalla, jota alkuperäinen taiteilija tuskin tarkoitti.

 

Freud – tappajan mieli Yle tv1:llä kahden jakson putkessa su 28.2. klo 21.50 alkaen, uusinnat torstai-iltaisin ja sarja myös Yle Areenassa.