Illalla tv:ssä: Vain äijät ajavat lujempaa

MTV3

Ikoninen show.

Fast & Furious -leffasarja on tietenkin aivan omaa luokkaansa, mitä tulee autoilun ympärille keskittyvään viihteeseen. Sen staroista esim. Vin Diesel ja Jason Statham olivat kuitenkin vasta alakouluiässä, kun Britanniassa käynnisteltiin ensimmäistä tuotantokautta tv-sarjasta Top Gear. Ikoninen show lopetettiin 2000-luvun alussa, mutta sen rauniosta syntyi uusi sarja, joka pyörii ruuduissa edelleen.

MTV3:n ja Subin kesäohjelmistossa nähdään Top Gearin 13. kausi. Sen valmistumisesta on jo yli kymmenen vuotta. Aika ei silti ole nakertanut jaksoja täysin, sillä vanhemmat autot ovat toistuvasti kelvanneet ohjelman tempauksiin, myös tämän kauden aloitusjaksoon. Tämä on se kausi, jolla mm. ajetaan kilpaa höyryveturin kanssa, sovitetaan selvästi yli 40 kg painava koira piskuisen Fiatiin kyytiin ja kehitellään mainosta keskinkertaiselle kakkosautolle.

Tempausten viihdyttävyys on paljolti show’n juontajakolmikon ansiota. Myös alkuperäisessä Top Gearissa nuorena toimittajana pätenyt Jeremy Clarkson, rauhallisempi James May ja onnettomuusaltis Richard Hammond ovat erottamattoman tuntuinen äijäkööri, jolla juttu luistaa kuin ns. toriparlamentissa ja kaasupoljin painuu pohjaan riemulla. Kolmikon intohimo autoiluun on ilahduttavan vapautunutta ja poikamaista. Heidän hurtin huumorinsa takia show’n pariin on sellaisenkin helppo pysähtyä, joka ei aiheesta muuten välittäisi.

TV5:llä sunnuntaisin nähtävissä olevat sarjan uudemmat jaksot ovat jo toisen tiimin luotsaamia, johtuen Clarksoniin vuonna 2015 liittyneestä jupakasta. Clarkson, Hammond ja May ovat sittemmin jatkaneet keskinäistä naljailuaan Amazonilla The Grand Tour -sarjassa, mutta Top Gearin huippuaikoihin ei ole paluuta kuin uusinnoissa.

 

Top Gear, kausi 13. MTV3:lla alkaen su 13.6.21 klo 23.05 ja Subilla klo 16.55 sekä klo 23.35.