Illalla tv:ssä: Viimeisiä viedään – pitkäikäinen brittisarja päättyy

Joulun taikaa vielä kerran.

27.12.2022 16:39

Yrmeä tohtori Martin Ellingham (Martin Clunes) on ehkä Portwennin rannikkokaupungin tylyimpiä kasvoja, mutta tästä huolimatta hahmon ympärille luotu sarja on saavuttanut jo kymmenennen kautensa. Vuonna 2004 alkanut Doc Martin ei hymyttömästä päähenkilöstään huolimatta tietenkään tavoittele jonkinlaista kurjuuden ylistystä. Sen sijaan sarjan tunnelma on sen muiden leppoisempien maalaismiesten- ja naisten ansiosta vähintäänkin kädenlämmin ja arkisen humoristinen.

Tänään 27.12.22 Ylellä esitettävä jakso herättelee vielä kerran joulutunnelmaa. Portwennista jo moneen kertaan lähtöä suunnitellut tohtori yrittää saada yhteisönsä joka jäsenen turvallisesti mukaan jouluparaatiin. Hänen vaimonsa (Caroline Catz) on haaveillut paraatista pitkään. Syrjäisellä tilalla sattuva hätätapaus vie kuitenkin itsensä tohtorin pulaan, sillä eihän Cornwallin maisemissa aina tupruta lunta taivaan täydeltä.

Kaksiosainen joulutarina päättää samalla Doc Martin -sarjan lopullisesti. Kuten hahmoa näyttelevä Martin Clunes on todennut, aihe alkoi olla jo kaluttu. Päätöskaudella tohtori on esim. joutunut useamman kerran elämää mullistavien valintojen eteen sekä niin suureen hätään, ettei yhden miehen osaksi kovin luontevasti voi enempää kuvitellakaan. Toisaalta sarjan kuvaaman yhteisön tarinat ovat nekin alkaneet toistaa itseään: apteekin Sally-rouva (Selina Cadell) sekoilee taas, vakava vamma syntyy tietenkin aina kauimpana avusta jne.

Doc Martinin viimeisen kauden voi kätevästi katsoa kokonaisuudessaan vielä Yle Areenassa. Sarjan viimeinen käänne muistuttaa sattumalta hätkähdyttävällä tavalla kotimaan uutisissa joulunpyhinä esiin nousseesta tapauksesta. Se, minkä Doc Martinin tekijät ovat tarkoittaneet tässä vitsiksi, saa tosielämän tapauksen vuoksi nyt surullisemman sävyn.

 

Doc Martin Yle tv1:llä arki-iltapäivisin klo 17.10 ja koko 10. kausi Yle Areenassa.

Lisää luettavaa