Illalla tv:ssä: Virustutkimuksen uhrit

Kenen sanoja uskoa?

9.11.2020 08:01

Kaksitoista nuorta naista herää uuteen päivään isossa kartanossa, mutta kukaan heistä ei tunnu tietävän mitään sinne päätymisestään. Talon ikkunat ja ovet on teljetty. Mitään kommunikaatiovälineitä ei ole jätetty käsille, eivätkä he tunne toisiaan. Keittiöstä löytyy kuitenkin apetta ja eräästä huoneesta televisio, jonka kautta naisille paljastuu järkyttävä totuus ulkomaailmasta.

SVT:n osatuotantona valmistunut kuusiosainen jännityssarja Valitut (De utvalda) osuu kiinnostavan lähelle nykytilannetta. Ennen covid-19-pandemiaa valmistuneena se ei kuitenkaan käsittele sitä.

Virus riehuu tuolla ulkona -teema tuo sarjaan Big Brother -realityn kaltaisen suljetun tilan sosiaalisen kokeen tuntua, naisten ajautuessa kuppikuntiin sitä mukaa, mitä he uskovat näkemästään ja kuulemastaan. Toisaalta Valittuja voi katsoa myös jonkinlaisena The Walking Dead -mukaelmana. Tässäkin sarjassa omalle turvavyöhykkeelleen rajattu porukka yrittää selviytyä keskenään. Mutta tässä tuotannossa ei esitellä joka käänteessä sairastuneiden laumoja tai ruumisläjiä. Hitchcock jo tiesi, että jonkin asian näyttämättä jättäminen voi olla tehokkaampaa kuin sen näyttäminen.

Tieteistrillerin puolelle kallistuvassa tarinassa on sopivasti imua kuuden jakson ajaksi, sillä sen tekijöillä on taustaa mm. Nordic noirin parissa (Wallander, Maria Wern). Myös sarjan kaksitoista naishahmoa on roolitettu tarkalla silmällä. Yhden kuppikunnan keulaan asettuvaa Alexia näyttelevä Frida Gustavsson on omatietoisuutta huokuvassa osassaan kuin brittitähti Joanna Lumley nuorempana. Astrid Morbegin tulkitsema Molly on puolestaan kuin maanläheisempi versio hahmosta, jota jossakin brittituotannossa olisi saattanut tulkita Keira Knightley.

Yle tarjoilee sarjan kaikki n. 20-minuuttiset jaksot kanavallaan maanantaina putkeen. Sarjan loppu jää sen verran avoimeksi, että myös jatkolle syntyy jano.

Valitut Yle Teema & Femillä ma 9.11.20 klo 22.00 ja Yle Areenassa.

Lisää luettavaa