Indiana Jones 5 -elokuvassa nähdään yllättävän paljon digitaalista Harrison Fordia – taustalla avittaa FRAN

Toivottavasti FRAN on saatu mukaan saumattomasti ja katsojaa häiritsemättä.

10.5.2023 06:00

Jo trailereistakin on selvinnyt, että Indiana Jones and the Dial of Destiny -elokuvassa nähdään digitaalisesti nuorennettu Harrison Ford. Nuorempaa Fordia päästään näkemään yllättävän paljon.

Uusimpien tietojen mukaan Ford on nuorentuneessa tilassaan elokuvan ensimmäiset 25 minuuttia, joka on noin viidennes elokuvan kestosta. Nuoruuden tuulahduksen on luonut tunnettu tehostepaja Industrial Light & Magic.

Disney ilmoitti viime vuoden lopussa tekoälystä, joka voi saada näyttelijän näyttämään nuoremmalta melko helposti. Tekniikka on nimeltään FRAN (face re-aging network), ja se vaatii toimiakseen kuvia henkilöstä eri asennoissa ja valaistuksessa nuorempana. Tekniikalla voi myös vanhentaa ihmistä.

Vastaava tekniikka tunnetaan nimellä syväväärennös tai englanniksi deepfake. Tekniikassa on potentiaalinen pimeä puolensa, sillä sen avulla kenen tahansa kasvot voi siirtää kenen tahansa vartaloon.

Tulevan elokuvan ohjaa Logan (2017) ja Le Mans 66 – täydellä teholla (2019) -elokuvat ohjannut James Mangold. Elokuva on siis pätevissä käsissä, ja sitä ehti jo kehua ennakkoon elokuvan nähnyt Steven Spielberg. Hän tuumi luulleensa, ettei kukaan muu osaisi tehdä tämäntyyppistä elokuvaa kuin hän, mutta joutui ilmeisesti muuttamaan kantaansa.

Tuleva Indiana Jones -elokuva alkaa kohtauksella vuodelta 1944 – noin kahdeksan vuotta Kadonneen aarteen metsästäjät (1981) -elokuvan jälkeen. Lucasfilmin pomo Kathleen Kennedy toivoi nuoreen Harrison Fordiin suhtauduttavan katsojien taholta kuin he ajattelisivat tekijöiden löytäneen jostain 40 vuotta sitten kuvattua materiaalia.

Nuoremmasta Fordista siirrytään lopulta vuoteen 1969, jonka aikana elokuvan loput tapahtumat pääsevät esille. Alla elokuvan traileri.

Lue myös: Rosario Dawson täytti 44 – Hollywood-tähteys lähti käyntiin istumalla talon kuistilla – Episodi.fi

Lähde: Engadget

Lisää luettavaa