Rosario Dawson täytti 44 – Hollywood-tähteys lähti käyntiin istumalla talon kuistilla

Kaikilla ei käy moinen tuuri Hollywood-uran aloittamisessa.

10.5.2023 05:30

9. toukokuuta 44 vuotta täyttänyt näyttelijä Rosario Dawson teki elokuvadebyyttinsä vuoden 1995 teinidraamassa Kids. Elokuva oli aikoinaan omanlaisensa ilmiö, ja kohua herättänyt leffa oli pakkokatsottavaa ainakin nuoremmalle ikäpolvelle.

Dawsonin ura lähti aikoinaan liikkeelle erikoisella tavalla. Elokuvateollisuudessa työskentelevät Larry Clark ja Harmony Korine bongasivat hänet istumassa kotinsa kuistilla, ja Korine tajusi hänen sopivan elokuvaan Kids kuin nakutettu.

Rosario Dawson elokuvassa Kids (1995).

Dawsonin tunnettu pesti on myös Gailin rooli elokuvassa Sin City (2005). Hänet nähtiin niin ikään muun muassa elokuvissa Men in Black II (2002), Death Proof (2007), Zookeeper (2011) ja Zombieland: Double Tap (2019). Supersankarifanit tietävät myös Claire Templen roolin Marvel-tuotannoista.

Lisäksi täytyy nostaa esiin huippusarja Dopesick, jossa Dawson tekee roolin isoa lääkeyhtiötä vastaan taistelevana poliisina. Sarja on erittäin suositeltavaa katsottavaa, ja se löytyy Disney Plussasta.

Dawson on niin ikään pätevä ääninäyttelijä, ja hän on tehnyt töitä Disneylle, Marvelille, Warner Brosille, DC Comicsille ja Nickelodeonille.

Rosario Dawson Ahsokana The Mandalorian -sarjassa.

Alla muutamia mielenkiintoisia faktoja Dawsonista.

Hän oli lähes koko nuoruutensa koditon. Katon pään päällensä hän löysi hylätyistä asunnoista.

Hän sai oppia uralleen edesmenneeltä teatteriohjaajalta ja näyttelijältä Lee Strasbergiltä. Hän on tunnettu metodinäyttelemisen kehittäjänä.

Metodinäyttelemisessä näyttelijöitä kannustetaan käyttämään omia tunnekokemuksiaan ja muistojaan roolin valmistautumisessa. Strasbergin opissa ovat olleet muun muassa Mickey Rourke, Scarlett Johansson, Dennis Hopper ja Julia Roberts.

Dawson on fanaattinen Star Trek -fani. Hän osaa jopa puhua klingonia.

Dawsonin tunnetuimmaksi rooliksi saattaa jatkossa muotoutua Star Wars -hahmo Ahsoka. Hänen Ahsoka-sarjansa saa ensi-iltansa elokuussa, ja sarjasta on lupa odottaa laadukasta.

Odotuksia nostaa se, että sarjan luojana ja käsikirjoittajana toimii luotettu Star Wars -maakari Dave Filoni, ja hänen kaverinaan sarjan teossa toimii Jon Favreau.

Elokuvapuolelta mielenkiintoinen tuleva tuotanto on leffa Speed of Light. Se kertoo ensimmäisestä lentäjästä, joka pääsee kokeilemaan valonnopeudella kulkevaa alusta.

Rosario Dawsonilla on Instagram-tili. Alla hänen jakamiaan julkaisuja.

Lue myös: Indiana Jones 5 -elokuvassa nähdään yllättävän paljon digitaalista Harrison Fordia – taustalla avittaa FRAN – Episodi.fi

Lähde: IMDb, Wikipedia

Lisää luettavaa