Intiimi viikko Marilynin elämästä elokuvana

Vuoden 1956 alkukesällä amerikkalainen tähti Marilyn Monroe astui ensi kertaa Englannin maaperälle. Kesken häämatkansa kirjailija Arthur Millerin kanssa Monroe saapui kuvaamaan elokuvaa Prinssi ja revyytyttö, jossa hänen vastanäyttelijänsä oli Sir Laurence Olivier, brittiläisen teatterin ja elokuvan legenda, joka myös ohjasi elokuvan. Samana kesänä juuri Oxfordista valmistunut, elokuvanteosta haaveileva Colin Clark astui ensimmäistä kertaa kuvauspaikalle saatuaan pestin hierarkian alhaisena avustajana. 40 vuotta myöhemmin hän kuvaili kuuden kuukauden mittaisia kuvauksia päiväkirjamaisessa muistelmateoksessa. Siitä puuttui kuitenkin yksi viikko. Myöhemmin Clark paljasti syyn kirjassa My Week with Marilyn, jossa hän kertoo maailman kuuluisimman tähden kanssa viettämästään ajasta.

Vuoroin huvittava vuoroin koskettava My Week with Marilyn antaa harvinaisen intiimin kuvan Hollywood-legendasta ja lyhyestä suhteesta nuoreen mieheen, joka ymmärsi häntä paremmin kuin kukaan.

Keskeisissä rooleissa Marilyn Monroena ja Colin Clarkina nähdään Michelle Williams ja Eddie Redmayne. Muita tärkeitä hahmoja ovat Sir Laurence Olivier (Kenneth Branagh) ja hänen vaimonsa Vivien Leigh (Julia Ormond) sekä Marilynin tuore puoliso Arthur Miller (Dougray Scott) ja näyttelijätär Dame Sybil Thorndike (Judi Dench). Mukana on Branaghin lisäksi muitakin Harry Potter -sarjassa esiintyneitä näyttelijöitä: Emma Watson, Zoë Wanamaker ja Geraldine Somerville.

– Monille Marilyn on ennemmin ikoni kuin näyttelijätär. Useimmat ovat nähneet enemmän hänen kuviaan kuin hänen elokuviaan, toteaa ohjaaja Simon Curtis.

– Löysin tämän projektin ihastuttuani ensimmäiseen Colin Clarken muistelmista. Olen työskennellyt apulaisohjaajana The Royal Court -teatterissa, ja oli kiehtovaa oppia siitä aikakaudesta.

Clarkin muistelmateos The Prince, The Showgirl and Me kertoo hänen kokemuksistaan kolmantena apulaisohjaajana Prinssi ja revyytyttö -elokuvassa. Marilyn toimi ensimmäistä kertaa myös tuottajana näytellessään ohjaaja Sir Laurence Olivierin kanssa. Kirja kertoo kuvausten loputtomista ongelmista, jotka syntyivät pääsääntöisesti näiden kahden välisen kommunikoinnin ja ymmärryksen puutteesta. Marilynin alkoholi- ja lääkeriippuvuus korosti hänen arvaamattomuuttaan ja huolimattomuuttaan. Sir Laurence, tiukka traditionalisti, ei suvainnut Monroen oikkuja tai hänen paneutumistaan metodinäyttelemiseen.

Siinä missä Clarken ensimmäinen kirja on herkullinen paljastuskirja Olivierin ja Monroen jäisestä yhteistyöstä, hänen toinen kirjansa My Week With Marilyn on intiimi tunnustus. Clark muistelee hellyydellä yhtä taianomaista viikkoa, jonka hän vietti ongelmaisen Monroen kanssa Englannin maaseudulla. Se esittelee harvoin nähdyn todellisen naisen huolella luodun imagon ja tähtikoneiston takaa.

– Colin koki tiiviin, eroottisesti latautuneen viikon maailman kuuluisimman, maineensa huipulla olevan naisen kanssa, Curtis intoilee.

– En uskonut onneani, kun sain kirjan oikeudet. Monet ovat yrittäneet vuosia, ja viime aikoina olen tavannut ainakin kolme arvostettua ohjaajaa, jotka sanoivat, että olisivat halunneet kuvata tarinan.

Michelle Williamsille Monroen näytteleminen oli henkilökohtaisestikin merkittävää.

– Minulla oli huoneessäni hänen julisteensa. Silti olin aina ollut kiinnostuneempi yksityisestä Marilynista. Jo tyttönä minua kiinnosti elämää suurempaa tähteä enemmän se, mitä tapahtui pinnan alla.

Vaikka Williams esittää yhtä naista, hän kanavoi kolme eri ”roolia”. Marilyn Monroe on kansainvälinen tähti, jonka sisällä on haavoittuva ja epävarma Norma Jean Baker. Elsie on Olivierin filmin naiivi revyytyttö. Antaakseen yleisölle vilauksen Monroen tähtivoimasta Curtis kuvasi kaksi musikaalikohtausta, jotka kehystävät tarinan.

– Elokuva on kurkistus Marilynin salaiseen herkkään puoleen, mutta hän oli myös tähti, unelmaansa toteuttava esiintyjä. Vastakohtien kontrasti juuri tekee hänestä niin kiehtovan, ohjaaja selittää.

Lue lisää My Week With Marilyn -leffasta ja Marilyn Monroesta uudesta Episodista!

Aiheeseen liittyvät jutut