Iron Sky ei riitä – kaipaamme lisää vientituotteita

Tieteisparodia Iron Sky on hieno osoitus siitä, että suomalaiset hullut ideat menestyvät maailmalla, jos vain on tarpeeksi luova ja omaperäinen. Yksi kansainvälistä huomiota saavuttanut elokuva ei kuitenkaan vielä riitä tekemään Suomesta isoa elokuvamaata. Elokuvien tuottajatkin tuntuvat valittavan, että hyviä ideoita elokuvaksi ei kerta kaikkiaan ole tarpeeksi. Tässä muutama idea, joista saattaisi irrota vientituotteeksi asti.

C.G.E. Mannerheim: Vampyyrinmetsästäjä

Markus Selinin tuottama Mannerheim on takkuillut vuosia. Dome Karukoski palkattiin Renny Harlinin tilalle ohjaajaksi, mutta samalla elokuvasta näyttää tulevan pienimuotoisempi tuotanto, joka ei välttämättä vetoa kansainväliseen yleisöön. Ja muutenkin aihe kaipaa lisää räväkkyyttä. Tim Burton on tajunnut, että pelkkä tylsä elämäkertaelokuva presidentistä ei vetoa leffayleisöön, ja tuottanut elokuvan Abraham Lincoln: The Vampire Hunter. Suomalainen vastine tälle voisi olla C.G.E. Mannerheim: Vampyyrintappaja. Ohjaajaksi vaikka Rare Exportsin Jalmari Helander ja pääosaan ratsastava ja kirvestä heiluttava Tommi Korpela, niin paketti on valmis.

Rare Imports: Joulupukki kohtaa Pakkasukon

Rare Exports oli mahtava menestys kotimaassa ja herätti huomiota maailmallakin. Perinteisen kiltillä joulupukilla markkinoimisen sijaan osattiin tehdä nuoreen leffayleisöön vetoava erilainen jouluelokuva, jossa on näyttävää toimintaa. Sillehän on pakko saada jatkoa. Pelkkä paha joulupukki ei enää välttämättä riitä. Jatko-osissa usein lisätään hirviöiden määrää ja tehdään niistä suurempia, mutta sekin idea käytettiin jo Rare Exportsissa. Jatko-osaan tarvitaan siis joulupukille joku kunnon vihollinen kuten supersankarisarjakuvissa. Ja mikäpä olisi suomalaiselle joulupukille sopivampi vastustaja kuin Venäjältä tullut supervillain: Pakkasukko Ded Moroz. Näiden titaanien kohtaamisesta tulisi lähes varma vientimenestys.

Miestä ei voi raiskata -uudelleenfilmatisointi

Jörn Donner on yksi kansainvälisimpiä elokuvantekijöitämme kautta aikojen, ja hänen näkemyksiään voisi hyödyntää. Uusintafilmatisoinnit vanhoista menestysleffoista ovat hyväksi havaittu juttu maailmalla, mutta Suomessa sellaisia on tehty harvoin. Donnerin tuotannosta löytyy useita helmiä joita voisi päivittää. Märta Tikkasen romaanin filmatisointi Miestä ei voi raiskata sisältää edelleen ajankohtaisen ja rankan aiheen, josta voisi tehdä päivityksen 2010-luvulle. Kansainvälisen The Resident -tuotannon ohjaaja Antti Jokinen voisi Sofi Oksasen Puhdistus-kirjaan perustuvan elokuvan jälkeen tarttua toisen kotimaisen naiskirjailijan teokseen. Pääosaan sopisi The Residentin Hilary Swank, joka on tehnyt vahvoja, henkisesti ja fyysisesti vaativia rooleja elokuvissa Boys Don’t Cry ja Million Dollar Baby.

Expendables 3 – The Flying Finns

Käsikirjoittaja-ohjaaja-päätähti Sylvester Stallone kasasi The Expendables -elokuvaan valtavan joukon toimintatähtiä itsensä lisäksi. Jatko-osassa homma jatkuu samaan malliin, mutta ohjaajan pallin Stallone luovutti Simon Westille. Kolmannessa osassa Syltty voisi ottaa ohjaajaksi vanhan kaverinsa Renny Harlinin (Cliffhanger, Driven). Samalla Renny voisi ujuttaa Suomi-kuvaa maailmalle. Aiemmissa Expendables-elokuvissa nähtyjen amerikkalaisten painijoiden ja jalkapalloilijoiden sijaan Renny Harlin voisi palkata voimamies Jouko Aholan, joka pääsisi siten jatkamaan hyvin alkanutta näyttelijän uraansa. Urheilijan uraansa päättelevä jääkiekkoilija Teemu Selänne voisi olla hyvä lisä toimintatähtien kaartiin. Elokuvassa nähtäisiin tietenkin Suomen lippuja, Finlandia-vodkapulloja sekä Sibeliuksen musiikilla säestettyjä hidastettuja toimintakohtauksia.

Peräsmies-elokuva

Tämä on itse asiassa jo tekeillä. Suomen elokuvasäätiö on myöntänyt kehittelytukea Timo Kokkilan Pahkasika-lehdessä ilmestyneen sarjakuvan filmatisointiin, jossa seikkailee pieremällä lentokyvyn saava erilainen supersankari. Mutta vaikka projektin takana on kokeneen leffamogulin Aleksi Bardyn johtama Helsinki-Filmi, niin elokuva ei tiettävästi ole vielä edennyt. Härmä-leffassa jäyhän suomalaisia puukkosankareita kuvannut JP Siili voitaisiin pestata ohjaajaksi. Pääosaan sopisi Härmä-leffassa nähty sopivasti parroittunut ja kansanmiehen habituksen hankkinut Mikko Leppilampi.

Jussi Huhtala

Kirjoittaja on Episodin toimituspäällikkö.

Aiheeseen liittyvät elokuvat