Itkeäkö vai nauraa? Talvisodasta kertova Hollywood-elokuva vääristelee totuutta hupaisalla tavalla

7.12.2013 15:41

Sunnuntaina esitetään televisiossa camp-herkkupala vuodelta 1940. Hollywood-tuotanto Hiihtopartio! (Ski Patrol) kertoo talvisodasta suomalaisnäkökulmasta katsoen hupaisalla tavalla.

Elokuva alkaa vuoden 1936 talviolympialaisista. Suomalainen Viktor Ryder ja Neuvostoliiton Ivan Dubrovski kamppailevat hiihtokilpailussa. Siitä siirrytään suomalaiskylään, jonka rauha rikkoutuu talvisodan syttyessä.

Elokuvassa kuvataan Suomea ja suomalaisia lievästi sanottuna hassusti. Jo elokuvan roolihahmojen nimet herättävät hilpeyttä: Paave Luuki, Gustaf Nerkuu, Tyko Gallen…

Suomalaismaisemat muistuttavat erehdyttävästi alppeja, ja ihmisillä on yllään tirolilaisasuja muistuttavia vaatteita. Hiihtopartiossa onkin kierrätetty kohtauksia elokuvasta The Doomed Battalion, joka kertoo itävaltalaisten ja italialaisten taisteluista ensimmäisessä maailmansodassa.

Hiihtopartio! olisi saattanut vaipua täysin unholaan, ellei suomalainen Jarmo Raitio olisi löytänyt eBaysta elokuvan julisteita ja kiinnostunut aiheesta. Raition löydön jälkeen elokuvaa on esitetty elokuva-arkistossa, ja nyt se esitetään koko Suomen kansan iloksi televisiossa.

Hiihtopartio! YLE Teemalla sunnuntaina 08.12.2013 klo 18.00

Lisätietoa elokuvasta: YLE, IMDb, Antti Alasen blogi

Lähde: YLE

Jussi Huhtala

Lisää luettavaa