James Cameronin hämähäkkimieselokuvat, Ben Affleckin Batman – Näitä supersankarielokuvia ei koskaan nähty

Kaikkia elokuvia ei ole tarkoitettu valkokankaalle.

12.4.2023 10:00

Vaikka supersankarielokuvien suursuosio ajoittuu 2000-luvulle, on yli-ihmisistä ja olennoista kertovia elokuvia tehty jo useita vuosikymmeniä.

Tänä aikana jokaista julkaistua Marvel-pläjäystä, DC-rainaa ja taas uutta Ihmeneloset-versiota kohden on kasa elokuvia, joita ei koskaan saatu ensi-iltaan asti. Usein elokuvaprojektit kaatuivat jo esituotantovaiheessa erimielisyyksiin tai peruttiin puhtaasti taloudellisista syistä. Viime vuoden Batgirl-elokuva on poikkeuksellinen tapaus, sillä se peruttiin vaikka elokuva oli jo jälkituotantoa myöten valmis.

Käydään läpi muutamia supersankarielokuvia, joita yleisö ei koskaan päässyt näkemään.

Ben Affleckin Batman

Ben Affleckin ohjaama, käsikirjoittama ja näyttelemä Batman-elokuva jäi vaihtoehtoiseen historiaan, kun DC päätyi muuttamaan suunnitelmiaan elokuvauniversuminsa suhteen – ties monetta kertaa. Synkkänpuhuvassa leffassa lepakkomies olisi kohdannut Deathstroken ja vieraillut Arkhamissa kallonkutistajalla. Lopulta uusi Batman-elokuva saatiin vuonna 2022, mutta sen ohjasi Matt Reeves ja pääosanesittäjänä toimi Robert Pattinson.

Ben Affleckin ote Batman-hahmosta saattaa olla polarisoivin kaikista, rakastajia ja inhoajia riittää.

James Cameronin Hämähäkkimies

Lähes koko 2000-luvun ohjaaja James Cameron on viettänyt Avatar-elokuviensa parissa. Tilanne voisi olla toinen, jos hänen pestinsä vuosituhannen alun hämähäkkimieselokuvien ohjaajana olisi toteutunut. Elokuvissa Cameronin luottonäyttelijä Arnold Schwartzenegger olisi toiminut Tohtori Mustekalana, kun taas nimikkoroolissa olisi nähty tuohon aikaan Titanicista huushollinimeksi noussut Leonardo DiCaprio. Suunnitelmat muttuivat, ja hämisleffat veti maaliin Evil Dead -elokuvasarjasta tuttu Sam Raimi.

Sam Raimi palasi supersankarielokuvien pariin viime vuonna ohjaamalla uuden Doctor Strange -elokuvan.

Superman Lives

Elokuva jota ei koskaan julkaistu, mutta jonka tarinat tuotantohelvetistä ovat monelle tuttuja. Epäonnistuneen Superman IV -elokuvan jälkeen DC yritti kolmella eri vuosikymmenellä kutoa uutta Superman-elokuvaa kasaan. Ideoita oli valtavasti, mutta konkretiaa ei tuntunut löytyvän.

Ohjaajan ja käsikirjoittajan tehtävät vaihtoivat omistajaa toistuvasti, esimerkiksi hetken näytti siltä, että leffan toteuttavat Kevin Smith ja 90-luvulla suurta nostetta nauttinut Tim Burton. Miljoonien poltettujen dollareiden ansiosta kasaan saatiin lähinnä huvitusta herättävä lyhyt klippi näyttelijä Nicolas Cagesta muovisessa Superman-asussa. Lopulta teräsmies sai uuden elokuvansa vuonna 2006, kun Superman Returns julkaistiin.

Lisää luettavaa