Jasper Pääkkösen hahmo himoitsee valtaa ja sekoittaa pakkaa Vikings-sarjassa

18.4.2016 09:00

Vikings-sarjassa on ansaitusti vilahtanut muutamia suomalaisnäyttelijöitä. Jouko Ahola nähtiin kolmessa jaksossa 2013 ja Riku Rokkanen oli mukana menossa yhden jakson verran. Nyt esitettävällä neljännellä kaudella on tulessa peräti kaksi suomalaista: Peter Franzén ja Jasper Pääkkönen.

Haastattelun aikaan Jasper Pääkkönen asusti Dublinissa, joten Episodi puhui hänen kanssaan Skypen välityksellä.

– Vasta viime vuosina on alettu ymmärtää, että viikinkihistoria on myös vahvasti osa Suomen historiaa. Mekin olimme viikinkejä emmekä mitään metsäläisiä. Vastikään julkaistujen tutkimusten mukaan Suomesta löydetään jopa enemmän viikinkiaikaisia aseita kuin muista Pohjoismaista, Pääkkönen kertoo.

Suomalaisten pesti Irlannissa kuvattavassa Vikings-sarjassa saattaa jatkua pitkäänkin.

– Allekirjoitimme useamman vuoden sopimuksen. Kaikki riippuu tietysti sarjan jatkosta ja käsikirjoituksesta, jonka juonen suuret linjat noudattavat aitoja historiallisia tapahtumia.

Peter Franzén esittää sarjan päähahmon, Ragnar Lothbrokin (Travis Fimmel) asemaa hätyyttelevää Harald Kaunotukkaa, jolla on suureellisia pyrkimyksiä. Pääkkönen nähdään Kaunotukan väkivaltaisena nuorempana veljenä, Halvdan Mustana. Suomalaiset näyttelivät veljeksiä myös Leijonasydän-elokuvassa, josta Pääkkönen palkittiin Jussi-patsaalla, ja jonka perusteella heidät palkattiin sarjaan.

– Tulemme uusina hahmoina sekoittamaan pakkaa viikinkimaailmassa. Kaikki tässä sarjassa himoitsevat jonkin tyyppistä valtaa, emmekä me ole suuria poikkeuksia, vihjaa Pääkkönen.

Kaunotukka ja Musta ovat merkittäviä historiallisia hahmoja.

– Kuten kaikki sarjan päähenkilöt meidänkin näyttelemämme hahmot ovat oikeita viikinkien aikakaudella vaikuttaneita henkilöitä. Kaunotukka oli Norjan ensimmäinen kuningas ja Halvdanin hakkaamia riimukirjoituksia on nähtävillä Istanbulin kuuluisimman kirkon Hagia Sofian seinässä, Pääkkönen muistuttaa.

Suomalainen näytteli viime vuonna brittituotantoa olevassa Jet Trash -elokuvassa, joka kuvattiin Intiassa, mutta Musta on Pääkkösen suurin kansainvälinen rooli. Työtahti on sarjassa kova, sillä päivät venyvät usein 15-tunnin mittaisiksi. Pääkkönen ei kuitenkaan miellä työtä rankaksi.

– Usein ajattelemme, että taustanäyttelijöillä täytyy olla rankkaa. Avustajat ovat kuvauksissa yhtä kauan kuin mekin, mutta joutuvat välillä sinnittelemään polviin asti ulottuvassa mudassa päivästä toiseen. Mutta hekin tekevät osuutensa innolla. Tunnelma kuvauksissa on huima johtotasolta avustajiin asti. Kaikki tietävät tekevänsä upeaa ja motivoivaa projektia yhdessä

Tiivis yhteistyö on poikinut ystävyyksiä muiden näyttelijöiden ja koko työryhmän kanssa. Pääkkönen viettää erityisen paljon aikaa Alexander Ludwigin kanssa, joka näyttelee Ragnarin poikaa Björnia.

– Olimme uutena vuotena Uruguayssa ja jokin aika sitten Suomen Lapissa. Kävimme myös Tanskassa ja syksyllä perhokalastamassa Islannissa.

Teksti: Johanna Juntunen
Kuva: HBO Nordic

Vikings HBO Nordicilla perjantaisin.

Lisää luettavaa