Johnny Deppin ja Amber Heardin oikeustaistelu etenee – Mistä riitaisassa jutussa on oikein kyse?

Tässä taistelussa ei välttämättä ole voittajaa.

14.4.2022 08:00

Johnny Depp ja hänen ex-vaimonsa Amber Heard ovat jo pitkään käyneet riitaisaa oikeusprosessia, jossa on ollut monia vaiheita.

Depp, 58, on nostanut kanteen artikkelista, jonka Heard, 35, kirjoitti Washington Postiin. Siinä Heard kertoi olevansa lähisuhdeväkivallan uhri.

Depp vaatii 50 miljoonan dollarin korvauksia väitteistä, jotka eivät hänen mukaansa pidä paikkaansa. Heard taas on tehnyt oman vastakanteensa, jossa hän vaatii 100 miljoonan dollarin korvauksia.

Oikeutta käydään tällä viikolla Virginian osavaltiossa Yhdysvalloissa. BBC on kerrannut, mistä monimutkaisessa oikeusjutussa on kyse.

Näyttelijätähdet tapasivat vuonna 2011 ilmestyneen The Rum Diary –elokuvan kuvauksissa. He menivät naimisiin vuonna 2015, mutta liitto kesti vain reilun vuoden.

Heard väitti Deppin hyökänneen hänen kimppuunsa ja muun muassa heittäneen häntä matkapuhelimella. Heard haki avioeroa ja lähestymiskieltoa ja saapui Los Angelesin oikeustalolle kasvot mustelmilla.

Depp kielsi syytteet. Sittemmin Heard ja Depp sopivat asian ilman oikeudenkäyntiä ja julkaisivat yhteisen lausunnon. Depp maksoi Heardille 7 miljoonaa dollaria osana avioerosopimusta.

Hetken aikaa kaikki näytti olevan entisen avioparin välillä kunnossa. Joulukuussa 2018 Heard kuitenkin kirjoitti artikkelin Washington Postiin, jossa hän kuvaili kokemuksiaan lähisuhdeväkivallasta.

Artikkelissa ei mainittu Deppin nimeä. Deppin asianajajan mukaan artikkeli kuitenkin on vaikuttanut haitallisesti hänen maineeseensa ja elokuvauraansa.

Deppin oikeusavustajat halusivat, että oikeusjuttu käydään Kalifornian sijaan Virginiassa, joka on Washington Postin kotiosavaltio. Virginian ja Kalifornian lait poikkeavat toisistaan, ja Virginiassa Deppillä arvellaan olevan paremmat mahdollisuudet voittaa.

Jo ennen Heardin artikkeliakin käytiin oikeutta lehtijutusta. Vuonna 2018 Depp haastoi brittiläisen The Sun -iltapäivälehden kustantajan oikeuteen kunnianloukkauksesta. Lehdessä oli julkaistu artikkeli, jossa Deppiin viitattiin sanalla ”vaimonhakkaaja”.

Depp hävisi jutun, koska lontoolainen tuomari piti Heardin syytöksiä pääasiassa uskottavina.

Tällä viikolla alkava oikeudenkäynti tulee BBC:n mukaan olemaan varsinainen sirkus, sillä mukana on peräti 120 mahdollista todistajaa. Joukkoon kuuluu tunnettuja nimiä, kuten Tesla-yhtiön perustaja Elon Musk sekä näyttelijätähdet Paul Bettany ja James Franco.

Musk seurusteli tiettävästi Heardin kanssa vuosina 2016–2018. Musk ja Franco ovat BBC:n tietojen mukaan tukemassa Heardia. Bettany taas pitää hyvän ystävänsä Deppin puolia.

Oikeuskäsittelyn odotetaan kestävän viikkoja. Useita kertoja ilmi tulleita syytöksiä tullaan jälleen kuulemaan puolin ja toisin. Toimittaja Cooper Lawrence arvelee BBC:n jutussa, että tuskin kumpikaan tulee ulos oikeussalista pää pystyssä. Taistelussa ei välttämättä ole voittajaa.

Lisää luettavaa