Jos Bond tai Mission Impossible alkaa kyllästyttää, niin sukella tähän viiden tähden agenttisarjaan

Rehellistä draamaa.

13.3.2024 09:00

Mies hakee salaisen agentin työtä. Niin hakee myös nainen. Molemmat saavat työn ja jättävät entiset elämänsä taakseen. Nyt he ovat John ja Jane, naimisissa oleva varakas newyorkilaispariskunta. Mutta miten sokkotreffimäisesti paritetun parivaljakon väliset kemiat toimivatkaan ja kuinka yhteiselämä lopulta lähteekään toimimaan?

Prime Videon Mr. and Mrs. Smith on toki uudelleenlämmittely tutusta Brangelina-elokuvasta, mutta yllättäen lähinnä vain nimellisesti. Donald Gloverin John ja Maya Erskinen Jane ovat täysin uudet hahmot, jotka tekevät alusta asti yhteistyötä saman yhtiön agentteina. Hahmojen välillä on tietenkin myös konflikteja, mutta Francesca Sloanen näkemys korostaa erityisesti parivaljakon romanssia. Näkemys onkin oivallinen sana sarjan kuvailemiseen. Se on uusi näkemys tutusta tarinasta.

Gloverin ja Erskinen välinen kemia on huikeaa ja autenttista katseltavaa. Aluksi kohtuullisen kylmästä parista lähenee sarjan edetessä lämpimät rakastajat. Dialogi on upeaa sekä aidosti ääneen naurattavan hauskaa. Molemmat näyttelijät suoriutuvat paitsi komediallisista että tunnelataukseltaan intensiivisistä kohtauksista vaivattomasti. Erityisen hyvin esille nousee Obi-Wan Kenobi -sarjastakin tutun Erskinen suoritus. Hän kanavoi paikoitellen epävarmaa Janea upeasti.

Sarjan jaksot rakentuvat mielenkiintoisesti. Parivaljakko lähtee jokaisessa jaksossa uusille tehtäville usein melko henkeäsalpaaviin maisemiin. Tehtävien varrella ruutuun pääsee milloin minkäkin kaliberin tähtiä. Erityismaininnan ansaitsevat esimerkiksi Ron Pearlmanin esittämä Toby sekä Sarah Paulsonin tulkitsema parisuhdeterapeutti. Lisäksi aina yhtä loistokas Paul Dano tekee sarjassa hupaisan roolin pariskunnan uteliaana naapurina.

Tehtävien lomassa ja usein niiden jälkeenkin puidaan päähahmojen avioliittoa ja romanttisia huolia. Alun ihastus muuttuu nopeasti jatkuvaksi nälvimiseksi, kun kumppanista oikein etsitään huonoja puolia tai kun aivan arkiset asiat alkavat ärsyttämään. Se on ihailtavan aitoa, ja moni varmasti löytääkin sarjasta useampia yhtymäkohtia omaan elämäänsä, vakoojaseikkailuja (potentiaalisesti) lukuun ottamatta.

Gloverin tuotantoyhtiö Gilgan tuottamassa sarjassa on mukana paljon osaamista miehen aikaisemmasta huippusarjasta, Atlantasta. Yhteneväisyydet näkyvät paikoitellen suuresti, vaikka sarjassa kuljetaankin lopulta hyvin eri vesillä kuin Earnin seikkailuissa.

Suurin yhtymäkohta on ohjelmaa vetävän Sloanen lisäksi tietenkin fantastinen Donald Glover. Mies on ollut jo vuosia yksi Hollywoodin kiinnostavimmista nimistä ja näyttää jälleen kyntensä niin tuottajana kuin näyttelijänä. Gloverin upea tapa ilmaista asioita ja herkutella hänelle annetun materiaalin kanssa kutittelee juuri oikealla tavalla.

Agenttigenre tuntuu usein aika ummehtuneelta. Jos ainaiset Bond-leffat tai Mission: Impossiblet eivät enää säväytä samalla tapaa, on Mr. and Mrs. Smith mitä mainiompi tapa sukeltaa jonkin todella erilaisen pariin. Se onkin omalaatuisuudessaan ehdottomasti yksi parhaista Prime Videon sarjoista koskaan.

Katso alta sarjan ensimmäisen jakson ensimmäiset kaksi minuuttia.

Niklas Tirkkonen

Tähdet ★★★★★

Lisää luettavaa