Jouluelokuvien katselu tekee onnelliseksi – terapeutti selitti miksi näin tapahtuu

Terapeutin mukaan mantelitumake saa lepoa.

1.12.2022 04:30

Joulu lähestyy, ja näihin aikoihin ei voine välttyä näkemästä ainakin hetkiä jouluelokuvista. Ne luovat tunnelmaa, ja virittävät ihmiset valmiiksi lomakauteen. Asiantuntija kertoi omia näkemyksiään jouluelokuvista ja niiden vaikutuksesta katsojiin.

– Lomakausien elokuvat tekevät meidät onnelliseksi samasta syystä kuin minkä tahansa suosikkielokuvan katsominen – se rituaali, rutiini ja tuttuus, avioliitto- ja perheterapeutti Courtney Cope sanoi Fortune Wellille.

– Näissä elementeissä on jotain rauhoittavaa ihmisten hermostolle. Lisäksi katsomme tyypillisesti samoja jouluelokuvia joka vuosi, mikä antaa järjestyksen ja rauhallisuuden tunteen usein arvaamattomassa maailmassa, Cope jatkoi.

Hänen mukaansa jouluelokuvien katsominen on aivoille lomaa todellisuudesta, ja aivojen pelkokeskus mantelitumake nauttii, kun se saa muutaman tunnin lepoa. Elokuvan parissa voi kuvitella maailman, jossa hyvät tyypit voittavat, ja perheet sopivat erimielisyytensä.

– Päähenkilö löytää todellisen rakkauden, ja aina on tarpeeksi rahaa mitä taianomaisimpaan ja yliampuvimpaan unelmien joululahjaan, tai koko perheen reissuun, Cope lisäsi.

Asiantuntija katsoo joulunajan olevan stressaavaa aikaa, ja myös siksi aivot nauttivat levosta jouluelokuvan parissa. Hänen mielestään jouluelokuvat on myös käsikirjoitettu ja suunniteltu sellaiseksi, että ne tekevät ihmiselle hyvän olon.

– He soittavat tarkoituksella lauluja, joita katsoja on kuullut lapsena, ja he näyttävät perinteitä, jotka muistuttavat kodista.

– Se herättää aivoista sen osan, joka saa muistamaan yksinkertaisemman ja onnellisemman ajan. Tätä kutsutaan nostalgiavaikutukseksi, joka on kognitiivinen harha, joka saa meidät muistamaan menneisyyden positiivisempana aikana kuin se todennäköisesti oli, Cope analysoi.

Terapeutti näkee silläkin olevan vaikutusta, että jouluelokuvissa kaikki kääntyy lopulta parhain päin. Jouluelokuvat saattavatkin herättää myös uskoa tulevaan.

– Rakastamistamme siirappisista lomaelokuvista tiedämme, että ne toimivat aina positiivisimmalla tavalla, ja niissä on onnellinen loppu, Cope tuumi.

Hänen mukaansa ihmiset tietävät jouluelokuvien olevan hyvin siirappisia. Aivoissa ryöpsähtävä dopamiiniannos pitää kuitenkin huolen siitä, että siirappisuus unohtuu, ja viltin alla jouluelokuvaa katsellessa tulee mukava ja pörröisen pehmoinen olo.

Lue myös: Ketkä tähdet ovat olleet sekä Marvel- että DC-elokuvissa? Katso 13 tunnetun näyttelijän lista – Episodi.fi

Lähde: Fortune Well

Lisää luettavaa