Tuleeko Netflixiin kiintiö suomalaisille elokuville ja sarjoille? ”Erittäin hienoa”, kommentoi Elokuvasäätiön johtaja

Taustalla EU-direktiivi.

8.10.2021 10:20

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ja liikenne- ja viestintäministeriö (LKM) alkavat selvittää audiovisuaalisten tuotantojen rahoituksen laajentamista, kerrotaan tiedotteessa.

Suomen elokuvasäätiö on ajanut EU:n audiovisuaaliseen mediapalveludirektiivin (AVMS) mahdollistaman suoratoistopalvelujen erillismaksun ottamista käyttöön Suomessa.

Asiasta kertoi myös liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka Twitterissä.

OKM ja LVM ovat nyt asettaneet työryhmän selvittämään mallia, joka laajentaisi audiovisuaalisten tuotantojen rahoituspohjaa. Selvitettävänä on mahdollisuus velvoittaa av-toimijoita investoimaan suomalaisen sisällön tuottamiseen.

”On erittäin hienoa, että Suomessakin tutkitaan mahdollisuutta käyttää AVMS-direktiivin sallimaa tilausohjelmapalveluille asetettavaa maksua, jonka tuotto kanavoitaisiin kansallisen av-tukiorganisaation kautta kotimaisen tuotannon hyväksi”, elokuvasäätiön johtaja Lasse Saarinen toteaa.

Saarinen ja elokuvasäätiön hallituksen puheenjohtaja Anne Brunila ehdottivat maksua viimeksi elokuussa avoimessa kirjeessä, joka käsitteli av-alaan kohdistuvia tukileikkauksia. Pääosin ulkomaille maksetuista kuukausimaksuista saataisiin kotimaisen av-alan käyttöön arviolta 6–20 miljoonaa euroa vuosittain.

”Jo 15 Euroopan maata joko jo perii tai on päättänyt aloittaa tämän maksun perimisen eli kyse alkaa olla yleiseurooppalaisesta käytännöstä”, Saarinen kommentoi.

Työryhmä antaa selvityksensä elokuun 2022 loppuun mennessä.

Lisää luettavaa