Jumalan kaupunki repii asukkaansa

Episodi ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti järjestävät 17. tammikuuta 2015 Suuren klassikkonäytöksen elokuvateatteri Orionissa Helsingissä. Näytöksen elokuva valitaan viiden ehdokkaan joukosta lukijaäänestyksellä, joka päättyy 5. joulukuuta. Yksi ehdokkaista on vuonna 2002 ilmestynyt brasilialainen rikosdraama Jumalan kaupunki.

Teksti: Jouni Vikman

Jumalan kaupunki on vuonna 1960 perustettu Rio de Janeiron slummialue, jolle viranomaiset siirsivät faveloiden asukkaita pois keskustassa asioivien ihmisten silmistä. Vähintäänkin ironisen oloisesti nimetystä kaupunginosasta nimensä ottanut Jumalan kaupunki (alun perin Cidade de Deus, kansainvälinen englanninkielinen nimi City of God) kertoo muutaman sen asukkaan tarinan 1960-luvulta 80-luvulle.

Kun asuu ympäristössä, jossa rehellisellä työllä ei pitkälle pötki, ei ole ihme, että jotkut slummin pienet pojat oppivat näppäriksi varkaiksi. Ja kun tarpeeksi kauan katsoo, kuinka rikoksilla saa paitsi mammonaa myös mainetta muiden vähäosaisten joukossa, muodostuu rikollisuudesta lasten silmissä haluttava elämäntapa. Ja kun tarpeeksi kauan asuu tunkiolla, alkaa sen herruus lopulta vaikuttaa tavoittelemisen arvoiselta. Kuningasrotaksi pääsy vaatii kovia otteita, mutta eihän ympäristön ihmisillä, heidän omaisuudellaan ja hengellään ole mitään arvoa, joten tappamisesta voi tulla empatiakyvyttömän nuoren itseilmaisun muoto.
Jumalan_kaupunki_2
Tämä tunkkainen kierre vetäisee mukaansa joukon nuoria poikia 1960-luvulla, kun Li’l Dice -niminen nuorien konnaveijareiden ihailija ryhtyy veritekoihin idoliensa tasolle päästäkseen. Vuosien vieriessä Li’l Dice raivaa tietään slummin rikollisorganisaatioissa, etenkin huumejengeissä. Samalla kuolema korjaa väkeä hänen ympäriltään.

70-luvulle tultaessa Li’l Dicen vastapari on Rocket, joka yrittää pitää itsensä irti rikollisesta toiminnasta niin paljon kuin se Jumalan kaupungin raadollisessa todellisuudessa on mahdollista. Hän yrittää luoda haparoivaa suhdetta tyttöön, josta pitää, mutta naapuruston nilkit tekevät parhaansa tuhotakseen orastavan romanssin alkuunsa. Samalla alueen hutera rauhaa uhkaa luhistua, kun vainoharha, vallanhimo ja kiihtyvät kostonkierteet pakottavat asukkaita valitsemaan puolensa.

Kun saavutaan 80-luvulle, on jengisodasta tullut itseään ylläpitävä itsetarkoituksellinen olotila, joka ei säästele sivullisiakaan. Rocket löytää pienen toivon Jumalien kaupungista pakenemiselle, vaikka se ei ole hänen läheisiltään ja ystäviltään onnistunut.jumalan_kaupunki_3

Jumalan kaupungin tarina on synkkä, mutta siinä on omat kierot huumorin pilkahduksensa. Ne tekevät toiveita tukahduttavan ympäristön todellisuudesta entistä ahdistavampaa. Iso osa elokuvan energisyydestä syntyy siitä, että iso osa näyttelijöistä oli oikeasti slummien asukkaita. Tekijät turvautuivat kohtauksissa paljon improvisaation, jolloin amatöörit pystyivät tekemään luontevia roolisuorituksia.

Lopputulos on kaikessa kamaluudessaankin puhdistava kokemus, eikä ole ihme, että kun Jumalan kaupunki käy myös erinomaisesta toimintaelokuvasta, siitä muodostui kansainvälinen hitti. Brasilian kansallisen Oscar-ehdokkuuden lisäksi se huomioitiin ehdokkuuksilla parhaan ohjauksen, kuvauksen, sovitetun käsikirjoituksen ja leikkauksen kategorioissa.

Fernando Meirelles on myöhemmin tehnyt sellaisia hienoja elokuvia kuin Uskollinen puutarhuri ja Blindness, mutta erinomaisuudestaan huolimatta ne eivät täysin tavoita Kátia Lundin kanssa ohjatun Jumalan kaupungin sähköistävää vaikutusta.

Minkä elokuvan haluat nähdä valkokankaalla Episodin ja KAVIn Suuressa klassikkonäytöksessä? Äänestä suosikkiasi täällä.

Aiheeseen liittyvät jutut