Jumalan teatteri oli 1980-luvun Pussy Riot

23.10.2013 16:26

Jari Halosen edellisestä elokuvasta Aleksis Kiven elämä on jo yli kymmenen vuotta. Kulttiohjaaja ei kuitenkaan ole lopettanut elokuvien tekoa. Uusi ohjaustyö Kalevala – Uusi aika saapuu teattereihin marraskuussa. Sopivasti myös Halosen neljä ensimmäistä elokuvaa julkaistiin vastikään dvd:nä.

Haastattelu: Jussi Huhtala

Monet yhdistävät sinut edelleen Jumalan teatteriin, joka muistetaan kohua herättäneestä provokaatiosta. Oliko Jumalan teatteri 1980-luvun Pussy Riot?
Ihan selkeästi sama asia. Sama logiikka. Provokaatio, josta on syntynyt maailmanlaajuinen juttu. Jumalan teatteri olisi muuttunut ihan toisenlaiseksi, jos me olisimme olleet hiljaa. Me astuimme julkisuuteen ja syytimme kaikkea sitä kulttuurielitismiä, joka asettui meidän puolellemme ja siksi muuttui meitä vastaan. Se oli tietoinen ratkaisu.

Miksi halusit siirtyä teatterikuvioista tekemään elokuvia?
Tapa, jolla me halusimme tehdä teatteria, kävi mahdottomaksi. Minun juttuni oli tehdä sitä näyttelijäntyön kautta. Yritimme aika monta vuotta, mutta se tuntui vitsiltä, että teemme puoli vuotta jotain, jota esitetään kaksikymmentä kertaa, ja sitten se on historiaa. Se tapa sitten mahdollistui elokuvassa.

Ohjaustyösi herättivätkin aika paljon kiinnostusta ulkomailla. Kerrotko siitä?
Me pyörimme festareilla kolmen ensimmäisen leffan ajan. Lars Von Trierin tuottaja Peter Aalbæk Jensen näki Back to The USSR:n ja reaktio oli, että tämähän on ihan parasta. Hän laittoi suoraan nimen alle Liptoniin, ja olimme mukana yhteistuotannossa. Kuvittelimme että meistä tulee isoja ja pyörimme rinta kaarella, kunnes aina törmäsimme samaan seinään. Euroopassa elokuvia on järjettömän hankala tehdä. Kompromissit ovat käsittämättömiä.

Olivatko kompromissit syynä siihen, että kansainvälistä menestystä ei tullut?
Minähän sen pilasin. Hessu [Ahonius, tuottaja] olisi pystynyt. Jorma Tommila ja Rauno Juvonen olivat ihan maailman tasoa. Minä olin niin saatanan vaikea. Olin tekemässä vallankumousta, ja jotkut muut olisivat yrittäneet vähän miedommin. Olihan siellä erilaisia tarjouksia, mutta minulla oli semmoinen Suomi-hölmöys päällä. Varmaan sitä halusi olla vähän kovempi jätkä kuin onkaan.

Uusi elokuvasi Kalevala – Uusi aika tulee marraskuussa teattereihin. Edellisestä pitkästä elokuvasta on yli kymmenen vuotta. Onko elokuvan tekeminen nykyään erilaista?
Kaikki vähän muuttuu kun alkaa kysellä, mitä järkeä tässä on. Kun on nuori, niin on pakko saavuttaa ne muutamat kulmakivet. Jossakin kohtaa tajusin, että nyt täytyy alkaa tehdä jotain muuta. Sitä se taide on. Jos ei tapahdu evoluutiota niin ei tapahdu mitään.

Jari Halosen elokuvat Back to the USSR – Takaisin Ryssiin, Lipton Cockton in the Shadows of Sodoma, Joulubileet ja Aleksis Kiven elämä on julkaistu dvd:nä. Elokuvat on arvioitu uudessa Episodissa 10/2013. Kalevala – Uusi aika tulee teattereihin 15. marraskuuta.

Lisää luettavaa