Juorun kautta Game of Thrones -hahmoksi – näyttelijä saa vihdoin määrätä karvoistaan

Game of Thrones -sarjassa päähenkilöiden ympärillä pyörii paljon suosittuja sivuhahmoja. Kristofer Hivju sai roolin Tormund Giantsbanena kuin kohtalon määräämänä. Sarjan päättyminen ei kaikkensa antanutta näyttelijää harmita – varsinkin kun sen myötä hän vapautuu eräästä sopimuspykälästä.

 

Game of Thrones -sarjan Tormund Giantsbane, Jättiläisenturma, on hurjanoloinen isokokoinen mies, josta löytyy kuitenkin myös rempseää huumorintajua. Kun hahmoa näyttelevän Kristofer Hivjun tapaa, miehen koko tekee vaikutuksen. Myös Tormundin hauskuudesta iso osa tuntuu tulevan näyttelijästä itsestään.

– Kuinka niin en tekisi?! Hivju huudahtaa, kun häneltä kysyy onko vapauttavaa esittää hahmoa, joka voi tehdä paljon sellaista, mitä hän itse ei tekisi.

– Kyllähän siinä sai paljon vihaa ja villeyttä ulos, hän sitten jatkaa. Olen Norjasta, ja esi-isäni ovat viikinkejä, joten minusta on hauska huutaa. Modernin miehen pitäisi itse asiassa huutaa enemmän, se on tervettä. Kamalien asioiden tekemisen sijaan pitäisi vain huutaa.

Tappamisen ja toiminnan ohella Tormundin tarinaan on viimeisillä kausilla tullut myös romantiikkaa Gwendoline Christien esittämän Brienne of Tarthin kanssa. Valitettavasti tunne melko yksipuolista.

– Yksipuolista?! Hivju mylvii ja nauraa sitten: – Se oli itse asiassa odottamatonta. Se vaan ilmaantui tarinaan kuvauspaikalla. David [Benioff] ja Dan [Weiss] sanoivat, etteivät suunnitelleet sitä – en ole varma onko se totta – mutta oli hauska leikitellä näin synkässä sarjassa jollain muullakin. Se toi siihen vähän valoa ja rakkautta. Luin somesta ihanan Ystävänpäivän viestin: ”Rakastan sinua kuin Tormund rakastaa Briennea”. Minusta se oli kaunista.

Vähemmän loistokkaat olot

Monien muiden haastattelemieni Game of Thrones -näyttelijöiden tapaan Hivju listaa sarjan tekemisen parhaaksi puoleksi toveruuden muun työryhmän jäsenten kanssa. Niin kameran edessä kuin kuvausten ulkopuolella.

– Väki on pysynyt käytännössä samana kautta kaikkien kausien. Pitkä aika on luonut yhteenkuuluvuuden tunnetta. Kaikki tappelevat saman lopputuloksen eteen, eikä se ole Rautavaltaistuin vaan parhaan mahdollisen sarjan tekeminen. Tulin mukaan kaudella kolme, jolloin se oli jo iso juttu. Tuntui hyvältä olla osa jotain isoa, ja halusin antaa kaikkeni.

Erityisen hienona hetkenä Hivjun mieleen on jäänyt kuudennen tuotantokauden jakso Battle of the Bastards.

– Sitä kuvattiin kronologisesti, joten valmista tuli noin minuutti päivässä, mutta sen edistymistä pystyi pystyi seuraamaan, vaikka mukana oli satoja avustajia ja hevosia, se oli hullua. Ja juuri niin klaustrofobista ja pelottavaa kuin miltä valmis jakso näytti.

On myös asioita, joita Hivju ei jää kaipaamaan. Hän kertoo, että vastoin oletuksia jättisarjan tekeminen ei ole ollut kovin ylellistä.

– Muistan kun istuin ekana päivänä synkässä mustassa teltassa, jonka lämmitin ei koskaan toiminut. Oli kylmää, tuuli ulisi ulkona; itse asiassa tuntuu, että kuvauksissa oli aina kamala keli. Kysyin, milloin syömme lounasta. Kit [Harington] vastasi: ”Ei ole lounasta, täällä on ’juokseva lounas’ eli syömme ottojen väleissä.” Ok, milloin sitten palaamme asuntovaunuihin lämmittelemään? Kävi ilmi, että kun jättää asuntovaununsa aamulla, ei näe sitä enää ennen kuin kuvaukset siltä päivältä ovat ohi. Olet joko kameran edessä tai jäätävässä mustassa teltassa.

Karvojen kohtalo
Game of Thronesin viimeisten kausien ohella Hivju on tehnyt ruotsalaista Beck-tv-elokuvien sarjaa, lisäksi hänen on tarkoitus toistaa roolinsa Ruben Östlundin Turisti-elokuvan Hollywood-versiossa, jossa pääosia esittävät Will Ferrell ja Julia Louis-Dreyfus. Jotkut ovat ihmetelleet tarvetta kertoa tarina uudelleen.

– Se on hyvä tarina ja kaikki tarinat on jo kerrottu. Game of Thronesissa on elementtejä monista tarinoista, se koukuttaa ihmiset tekevät teorioita. Yleensähän vain odotetaan innolla suosikkisarjan uutta kautta mutta ei ennakoida sitä. GoT rikkoo tarinankerronnan sääntöjä. Päähenkilöä ei tapeta ensimmäisen kauden lopussa, päähenkilöitä ei yleensäkään tapeta kuten Red Wedding -jaksossa.

– Elämä ei ole täydellistä dramaturgiaa. Got on epälooginen, se on kuin arvaamaton urheilutapahtuma. Katsojat ovat varpaillaan, koska mitä tahansa voi tapahtua ja tapahtuukin. Se on kaunista ja hirvittävää.

Tormundin hurja ja tunnistettava ulkoasu on paljon velkaa Hivjun omalle, näyttävälle parralle. Mitä hän sanoisi, jos joku ohjaaja pyytäisi häntä leikkaamaan sen jotain roolia varten?

– Ottaisin partaveitseni ja leikkaisin sen sillä sekunnilla! näyttelijä huudahtaa epäröimättä mutta alkaa saman tien nauraa. – Monta vuotta se on ollut oma hahmonsa, nyt se kuuluu Kristofer Hivjulle.

Tällä näyttelijä viittaa siihen, että usein sopimuksiin on liittynyt kieltopykälä ulkomuodon muuttamisesta. Esimerkiksi Bran Starkia näyttelevää Isaac Hempstead Wright kyllästyi tukkamalliin, jota hänen edellytettiin kantavan, ja joutui katumaan sen leikkaamista.

– Jonain päivänä myyn sen, kun tarvitsen rahaa. Nyt siitä voisi tulla sanomista, Hivju jatkaa keskustelua partansa kohtelusta.

Ylhäältä määrättyä

Hivjun päätyi rooliin tavalla, joka tuntuu kuin käsikirjoitetulta – tai kohtalolta.

– Istuin kiropraktikon odotushuoneessa odottamassa hoitoa selkääni, kun amerikkalainen viihdelehti soitti ja kysyi, onko totta että olen saanut roolin GoT:sta. Sanoin: ”En. En… kommentoi!” ja yhtäkkiä huhut alkoivat pyöriä. Itse asiassa olin hakenut roolia Viikingit-sarjassa, ja luulen jonkun sekoittaneet asiat keskenään.

– Sitten fanit alkoivat spekuloida, että minusta varmaan tehdään Tormund, koska olisin täydellinen rooliin. Niinpä agenttini meni tapaamaan show’n näyttelijävalintavastaavaa Nina Goldia ja kysyi oliko tämä kuullut huhuista. Gold vastasi, että kyllä oli, mutta ei voi ottaa kantaa moiseen painostukseen. Agenttini kysyi, että olisiko kuitenkin ok, jos silti lähettäisin koenauhan. Tein sellaisen ja tässä sitä ollaan. Tormund oli kirjoissa vähän vanhempi, mutta luulen, että kaiken toiminnan vuoksi hänestä tehtiin vähän nuorempi. Se oli ok George RR Martinille.

– Nyt tuntuu, että olen antanut kaikkeni. Se on hyvä tunne, olen mielestäni tutkinut hahmoa niin pitkälle kuin minun, Davidin ja Danin mielikuvitus antaa myöten. On ollut ihanaa, kun aina yhteisillä illallisilla pohdimme mitä voisimme tehdä kohtauksissa. Emme vain lukeneet vuorosanoja, vaan yritämme pohtia miten siitä saisi parasta mahdollista. Monissa muissa leffoissa ja sarjoissa vuorosanoja pitää viilata vielä kuvauksissa. Tässä se on ollut luokkaa, että kun olen sanonut: ”Ygritte, tee sitä… Ygritte, tee tätä”, niin on todettu, että ehkä nimeä ei tarvitse hokea.

Yllättävä paljastus

Tormundin suosio oli Hivjulle yllätys.

– Sarjassa on hahmoja, joita vihataan, kunnes käytetään pari kautta heidän kehittämiseensä niin, että heitä alkaa rakastaa. Tormundilla on aina ollut jalo johtoajatus, lapsesta asti tarinoita valkoisista kulkijoista kuulleena hän on halunnut pitää heimonsa turvassa. Lisäksi hän on hauska, vaikka hän tekeekin kamalia asioita.

– Olen lähellä Tormundia, pystyn pysymään hahmossa ikuisuuden mikäli niin tarvitaan. Se tuntuu niin oikealta. Ja kun hahmoa tekee näin kauan, siitä tulee osa omaa itseä.

Näyttelijälle ei tule mieleen sinänsä outoja fanitapaamisia.

– Fanit ovat ennemmin intohimoisia kuin outoja. Kerran meillä oli 20 lasta juhlimassa syntymäpäiviä, ja olimme siirtymässä paikasta toiseen. Kaikki juoksentelivat villinä ympäriinsä ja se oli painajaista. Siihen tuli pari tyyppiä kysymään, saisivatko he ottaa selfien. Karjaisin EI siihen malliin, etteivät he jääneet odottamaan.

Hivju väittää, ettei hän muistanut ottaa kuvauksista mukaansa muistoesineitä. Ainakaan hän ei tunnusta moista. Sitten häneltä lipsahtaa mielenkiintoinen tieto:

– Käytännössä kaikki mitä kuvasimme päätyi lopulliseen sarjaan. Kaudella kuusi kuvattiin Briennen kanssa vähän enemmän juttuja, joita ei koskaan käytetty.

Mikä harmi, ettei niitä nähdä koskaan.

– Eihän sitä koskaan tiedä, Hivju toteaa velmuun tapaansa.

Joten ehkä faneilla on edelleen jotain odotettavaa, vaikka sarja ja sen mukana Tormund Giantsbanen tarina nyt saa päätöksensä.