Jurassic World – Miksi Steven Spielberg halusi manttelinperijäkseen nuoren ja tuntemattoman ohjaajan?

16.6.2015 08:50

Vuonna 1993 ilmestynyt Jurassic Park oli jättihitti, joka loi valkokankaalle uskottavia dinosauruksia ennen tietokone-efektien valtakauden alkua. Jurassic World on sen kolmas jatko-osa, mutta alkuperäisen tapaan se ei ole pelkästään näyttävä toimintaelokuva. Siinä on myös sarjan aloituksessakin pohdittu eettinen kysymys. Onko ihmisillä oikeus kloonaukseen ja mitä luonnonjärjestyksen käpälöinnistä voi pahimmillaan seurata?

Teksti Kirpi Uimonen, Los Angeles

Neljännen Jurassic Park -elokuvan oli oikeastaan tarkoitus ilmestyä jo kymmenen vuotta sitten. Monien vaiheiden jälkeen projekti joutui jäihin, ja se herätettiin uudelleen eloon kaksi vuotta sitten. Havaijilla kuvattu elokuva sai nimekseen Jurassic World. Nimensä mukaisesti se kertoo toimivasta dinosauruspuistosta ensimmäisestä elokuvasta tutulla Isla Nublar -saarella, jossa käy päivittäin 20 000 vierailijaa.

Bryce Dallas Howard esittää elokuvan naispääosaa Claire Dearingia. Hänen kehittämänsä ja geenimanipuloimansa dinosaurus karkaa ja aiheuttaa kaaoksen huvipuistossa, uuden elokuvan ohjaaja Colin Trevorrow summaa tarinan juonen Episodille Universal-studioilla Los Angelesissa.

Kaksi ensimmäistä Jurassic Park -elokuvaa ohjannut ja neljännen tarinan vastaavana tuottajana toiminut Steven Spielberg valitsi 38-vuotiaan kalifornialaisohjaajan projektiin henkilökohtaisesti.

– Studiopomot olivat aluksi kauhuissaan, että hän halusi ohjaajaksi nuoren ja tuntemattoman ohjaajan, Trevorrow paljastaa.

– Steven oli kuitenkin vakuuttunut, että sovin työhön. Hän oli nähnyt komediani Safety Not Guaranteed ja piti siitä.

Niin oudolta kuin se voikin kuulostaa, suurelokuvan ohjaksiin valittu Trevorrow ei kuitenkaan itse ollut aluksi vakuuttunut, että neljäs osa pitäisi kuvata.

– Tapasin Stevenin ja puhuimme pitkään Jurassic Parkista. Olin rehellinen ja myönsin hänelle olevani skeptinen jatko-osan suhteen. Lämpenin vasta hiljalleen idealle.
bryce-dallas-howard-jurassic-world
Yksi 38-vuotiaan ohjaajatulokkaan vakuuttaneista asioista oli megaprojektin mukanaan tuoma jättibudjetti. Ei kuitenkaan sen vuoksi, että hän olisi 750 000 dollarilla toteutetun hupaisan Safety Not Guaranteed -tieteisjännärin jälkeen itsetarkoituksellisesti leikkiä yli 200-kertaisella budjetilla.

– Elokuvan budjetti oli sen verran suuri, että pystyimme korjaamaan virheet, jotka mielestäni edellisellä kerroilla oli tehty, Trevorrow perustelee.

Spielberg on ollut aktiivisesti mukana Jurassic Worldin suunnittelussa ja elokuvan jälkikäsittelyssä tukemassa uraansa aloittelevaa ohjaajaa.

– Hän auttoi minua ja Derek Connallya myös käsikirjoituksessa. Se piti kirjoittaa uudestaan suhteellisen nopeasti. Steven toi siihen syvyyttä ja eloa ja varmisti, että kyseessä ei ole pelkästään kevyt toimintaelokuva vaan hahmot ovat myös mielenkiintoisia.

Connally käsikirjoitti Trevorrow’lle Jurassic World -pestin tuoneen Safety Not Guaranteed -esikoisen. Nyt he ovat kaksi dinosaurusleffan neljästä kreditoidusta käsikirjoittajasta.

Trevorrow näki vuonna 1993 ilmestyneen Jurassic Park -elokuvan teini-ikäisenä.

– Olin 15-vuotias, kun näin elokuvan ensimmäistä kertaa. Minulla ei ollut lupaa mennä elokuviin, koska oli torstai-ilta, Trevorrow kertoo.

– Joten pistin tyynyjä peiton alle siltä varalta, että vanhempani tarkistaisivat, olenko kotona ja hiivin salaa kotoa ulos. He saivat tietää asiasta vasta vuosia myöhemmin, kun lukivat haastatteluni Hollywood Reporter -lehdestä, ohjaaja muistelee nauraen.
jurassic_world_1
Myös elokuvan miespääosan esittäjä Chris Pratt oli teini elokuvan nähdessään. Hän näki Jurassic Parkin 13-vuotiaana. Trevorrow’n tavoin hänelläkin näytökseen liittyy erikoinen muisto.

– Se oli kummallinen kokemus. Vanhempani järjestivät minulle treffit ystäväpariskuntansa tyttären kanssa. He toivoivat, että menisimme naimisiin, kun olemme aikuisia. Menimme kaikki teatteriin, ja he istuivat meidän takanamme. Kun elokuva alkoi, uppouduin saman tien siihen ja unohdin oudon järjestelyn, Pratt kertoo.

Jurassic World saapuu 22 vuotta myöhemmin hyvin erilaiseen maailmaan. Prattin mukaan uuden elokuvan teema sopii tähän päivään.

– Maailma on muuttunut yli kahdessakymmenessä vuodessa. Teknologia ja tiede ovat kehittyneet niin paljon, että olemme turtuneita uusiin muutoksiin ja pitkästymme helposti. Sitä käsittelevät teemat tulevat esille elokuvassa. Ihmiset ovat kyllästyneet dinosauruksiin. Lapset eivät kiinnitä niihin huomiota vaan leikkivät mieluummin kännyköillään, hän sanoo ja jatkaa:

– Toinen teema on se, että saisiko ihminen manipuloida eläimiä ja kasveja omaksi huvikseen. Miten luonto kostaa asian, jos niin tapahtuu. Nyt jo nähdään, mitä tapahtuu, kun ihmiset syövät keinotekoista muoviin pakattua ruokaa. He sairastuvat kummallisiin, uusiin tauteihin. Elokuvassa taas geenimanipuloitu dinosaurus aiheuttaa tuhoa, Pratt vertailee.

Ennen urakkaan tarttumistaan Trevorrow katsoi inspiraation vuoksi kaikki Steven Spielbergin ohjaamat elokuvat moneen kertaan ja opiskeli niistä elokuva-alan gurun tekniikkaa. Hän palasi tarinan hahmotteluvaiheessa myös alkuperäiseen kirjaan, Michael Crichtonin vuonna 1990 kirjoittamaan romaniin Dinosauruspuisto.
jurassic_world_3
– Pelkistäen voidaan sanoa, että Jurassic Park -elokuvissa jokainen jatko-osa tähän asti on uudelleen tehty ensimmäinen osa. Joukko ihmisiä menee paikkaan, jossa on dinosauruksia ja ne syövät osan ihmisistä ja toiset selviävät elossa, Trevorrow latelee.

– Uskon kuitenkin, että elokuvassani on erilainen tyyli ja rytmi kuin aiemmissa osissa. Myös teknologia on kehittynyt niin paljon, että tarina on realistisemman näköinen, hän vakuuttaa.

Hyvin usein jatko-osat kierrättävät vaikka väkisin aikaisemmin osien hahmoja ja näyttelijöitä. Jurassic Worldin tekijät eivät halunneet tehdä niin, joten aiemmista osista vain B.D. Wongin esittämä geneetikko Henry Wu nähdään uudessa elokuvassa. Se johtuu siitä, että hänen tiedemieshahmollaan on edelleen merkitystä myös tarinan kannalta.

– Hän on oikeastaan koko paikan kummisetä, ja sen takia oli tarkoituksenmukaista jatkaa hänen tarinaansa. Hän pääsee vihdoin väittelemään, onko dinosaurusten kloonaaminen eettistä vai ei, Trevorrow selittää.

Jurassic-fanien ei kuitenkaan tarvitse pelätä, että filosofiset pohdiskelut veisivät huomiota siitä, mikä sarjassa loppujen lopuksi eniten viehättää. Näin ainakin tämän hetken halutuimman miesnäyttelijän mukaan:

– Elokuva on nopeatempoisempi, ja siinä tapahtuu enemmän kuin ensimmäisessä elokuvassa, Chris Pratt vakuuttaa.

– Väitän, että siinä on yksi elokuvahistorian näyttävimmistä toimintakohtauksista, mutta minä en ole siinä valitettavasti mukana, dinosauruskouluttajaa esittävä tähti hehkuttaa.

Lisää luettavaa